САЩ завладяват света със свободна търговия

Американският президент Барак Обама скоро ще разбере дали новият Конгрес, контролиран от републиканците, ще бъде достатъчно сговорчив към предложените търговски споразумения, за да преодолее подводни камъни като „хлорираните пилета“ – бройлери дезинфекцирани с хлор.

Обама обеща, че ще работи усилено по споразуменията въпреки твърдото противопоставяне на профсъюзите, природозащитни групи и дори на съпартийци демократи. Вълненията около „хлорираните пилета“ и други сценарии заглушиха всяка положителна новина, дошла от преговорите миналата година по мащабното търговско споразумение между САЩ и Европейския съюз.

Нещата не стоят по-добре и с другото споразумение, което САЩ се стремят да сключат с партньорите си от Тихоокеанския регион. То срещна съпротивата на профсъюзите и членове на Конгреса, които заявяват, че договорът може да подкопае способността на правителството да защити американската икономика.

Шумът около „хлорираните пилета“ накара германския канцлер Ангела Меркел да обещае, че „ужасите и плашещите сценарии“, които се разпространяват за споразумението между ЕС и САЩ, няма да се случат.

Само че също като някои други европейски лидери и Обама, тя твърдо подкрепя споразумението. На фона на високата безработица в Европа споразумението ще бъде безценно, смята Меркел.

За Обама търговската политика през 2015 година ще бъде област, по която ще работи от сутрин до вечер. Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции ще свърже още по-здраво САЩ и 28-те страни от Европейския съюз.

Споразумението с поглед на запад – Транс-тихоокеанското партньорство, ще обхваща САЩ и държавите по тихоокеанското крайбрежие Австралия, Бруней, Чили, Япония, Канада, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам, но не и Китай. Територията на това споразумение ще включва 35 % от международната търговия и почти половината от световното население.

Европа и САЩ целят да премахнат регулаторните бариери и да уеднаквят стандартите за безопасност на храните, като използването на хлор за измиването на пилета, (което се приема в САЩ, но не и в Европа), защитата на личните данни и други бариери, които не са свързани с мита.

Азиатското споразумение ще бъде по-традиционен търговски пакт, който ще намали митата, ще установи правила при патентите и авторските права и ще урежда въпроси, свързани с конкуренцията между международните фирми и компаниите, подкрепяни от правителствата.

Администрацията на Обама рекламира азиатското споразумение като начин да се повиши износа за Тихоокеанския регион в момент на засилена конкуренция с Китай. Преговорите по него наистина вървят по-бързо към приключване, отколкото тези за атлантическото партньорство. Но има и трудности.

Трима членове на Конгреса, всичките демократи, писаха през декември на Обама за притесненията си, породени от механизма за уреждане на споровете между компаниите и държавите, предвиден в споразумението, както и за някои финансови въпроси. Обама обаче вече даде да се разбере, че е склонен да отправи предизвикателство към демократите като постигне компромис с републиканците, които получиха пълен контрол върху Конгреса.

Търговията е една от малкото области, в която републиканците могат да предложат сътрудничество, а Обама се стреми да затвърди наследството си през последните две години на президентския пост и може да приеме да отстъпи в други сфери.

Същевременно преговарящите по атлантическото търговско споразумение обявиха „нов старт“ за 2015 година. Седмият кръг преговори през февруари в Брюксел трябва да позволи процесът да бъде завършен до края на 2015 година. Стъпката към „нов старт“ бе направена след първата официална среща между новия еврокомисар по търговията Сесилия Малмстрьом и постоянния американски търговски представител Майкъл Фроман през декември.

Моментът е добър да се придаде нова форма на преговорите след смяната на караула в Брюксел и частичните избори в САЩ. Той може също така да съдейства за промяна в тона след враждебното приемане партньорството в голяма част от Европа.

Тревър Кинкейд, заместник-помощник на търговския представител на САЩ, отчита, че има напредък, но не могат да бъдат обявени следващи стъпки, тъй като всичко подлежи на промяна, докато споразумението не бъде окончателно подписано.

Този месец може да се види в каква посока ще се развият събитията, тъй като се очаква републиканците в Сената да предложат на преговарящите да бъдат предоставени специален вид правомощия за по-ускорена процедура. Ако това предложение бъде прието, окончателното споразумение ще бъде гласувано направо от Конгреса. Преговарящите посочват, че без тези специални правомощия демократите могат да се противопоставят на всяка част от цялостния документ и да го унищожат парче по парче.

Противниците на тези специални правомощия посочват, че те са в корените си неправилни, тъй като премахват възможността да бъдат обсъдени въпроси, които пряко засягат живота на гражданите. Демократите в Сената блокираха усилията за предоставяне на специални правомощия миналата година, но сега републиканците имат мнозинство и в долната и в горната камара на Конгреса. /БТА

Stop TTIP Alliance, съставен от над 250 организации, реши чрез Европейска гражданска инициатива да започне международна петиция, валидна в рамките на Европейския съюз, с която да се противопостави на сключването на търговските споразумения ТТИП и СЕТА.
Подписите се събират  от цяла Европа, до този момент за събрани 1 249582 подписа!
Процесът на събиране на подписи започна от  7 Октомври 2014 г и ние Ви каним да се присъедините с подписа си тук:  http://stop-ttip.org/balgarski/