Санкциите на САЩ застрашават сътрудничеството между „Газпром“ и Shell

Плановете на Royal Dutch Shell за създаването на стратегически съюз с „Газпром“ са се оказали под заплаха след въвеждането на новите санкции от САЩ, предава Reuters, цитиран от РИА Новости.

През юни „Газпром“ и Shell сключиха споразумение за стратегическо партньорство за съвместни геологически сондажи, производство и продажби, както и за обмен на активи. В медиите се появи информация, че „Газпром“ има намерение да обмени или продаде свой дял в проекта „Сахалин-3“, а Shell е заинтересован купувач.

Новите санкции на САЩ са сигнал за Shell, смята източник в руска компания: „Не участвайте в нови проекти, занимавайте се с тези, които вече имате“.

„Новите санкции са точен удар, предназначен да затрудни проекта на „Газпром“ за производство на втечнен природен газ в Азия“, твърди експертът от Алфа Банк Александър Корнилов.

Според информация Royal Dutch Shell, компанията взема мерки действията и да не нарушават санкциите. „Shell, както и преди, е заинтересована да работи в Русия и ние ценим сътрудничеството с нашите руски приятели и колеги“, заявяват от компанията.