Руските космонавти кацат на Луната до 2030 година

Руските космонавти кацат на Луната до 2030 година

Публикувано от:

От руската космическа агенция „Роскосмос” разказаха кога може да се случи кацането на руски космонавти на Луната.  

„Кацането на повърхността на Луната се очаква някъде между 2027-2028 година”, Това каза в ефира на радио „Ехото на Москва” ръководителят на научно-техническия съвет на агенцията и Обединената ракетно-космическа корпорация Юрий Коптев.  Той уточни, че за цялата програма по кацането на Луната може да са необходими около 500 милиарда рубли, съобщи ТАСС.

Лунната програма в 2028-2029 година ще бъде безпилотна, а от 2029 година до 2030 година се планира пилотируем полет до Луната, каза на свой ред шефът на космическата агенция Роскосмос Игор Комаров. “За това е необходимо работата да започне още сега”, подчерта той. По думите му, Роскосмос, в момента работи по всичките предварителни стадии.

Комаров съобщи още, че потенциалният изпълнител на новата руска свръхтежка ракета-носител вече е избран. “Не се отказваме от свръхтежкия носител. Разглеждаме редица проекти и вече сме избрали потенциалния изпълнител”, каза той.

По-рано бе съобщено, че РКК “Енергия” най-много съответства на изискванията на Роскосмос. По думите на Комаров, за момента лунната си програма агенцията ще реализира с помощта на тежката ракета “Ангара”, която се планира да бъде изстреляна от космодрома “Восточний” през 2024 година.