Русия забранява вноса на ягоди, мандарини, портокали, домати и краставици от Турция

Правителството на РФ от 1 януари 2016 г. забранява вноса в Русия на редица хранителни стоки от Турция, предаде ТАСС.

Турция няма да може да доставя в Русия портокали, мандарини, грозде, ябълки, круши, кайсии, праскови и нектарини, сливи и ягоди. В ограничителния списък попадат също и зеленчуци: домати, краставици, карфиол, броколи и лук.

Това, както съобщи пресслужбата на кабинета, се казва в постановлението на правителството за мерките по реализацията на указа на руския президент за специалните икономически мерки по отношение на Турция.

Освен това, забраната засяга и вноса на замразени части и субпродукти от пуйки и пилета. Под забрана за внос са и турските карамфили и солта.

Забраната за внос не засяга стоките, внасяни на територията на Русия за лично ползване в обем, разрешен от Евразийския икономически съюз.

На министерството на промишлеността и търговията (Минпромторг) и министерството на селското стопанство на РФ е възложено да упражняват оперативен мониторинг и контрол на цените на стоките, включени в списъка (…), и при необходимост да осигурят вземането на мерки, с които да се увеличи предлагането на селскостопанска продукция, суровини и хранителни продукти, така че да не се допусне повишение на цените, са казва още в документа.

Обем на вноса

По данни на Министерството на селското стопанство през 2014 г. вносът на хранителни продукти и селскостопанска продукция от Турция възлиза на 1,7 млрд. долара. За първите 10 месеца на тази година вносът от Турция в Русия на селскостопанска продукция и хранителни стоки е в размер на 1,035 млрд. долара, което е с 21,2% по-малко в сравнение със същия период на 2014 г.

Освен това в документа са посочени и редица други мерки, предвидени с указ на президента Владимир Путин, включително и забрана от 1 декември 2015 година на чартърни въздушни връзки между Русия и Турция „с изключение на специалните полети за връщане на туристи“.

Контрол в сферата на туризма

Роспотребнадзор трябва да осигури контрол над изпълняването на изискването към руските граждани да се въздържат от пътувания в Турция, се казва още в постановлението.

Министерството на външните работи на Русия на 24 ноември препоръча на руснаците да се въздържат от пътувания в Турция заради високия риск от терористични атаки. На свой ред Ростуризъм посъветва руските туроператори да прекратят продажбата на туристически пакети в Турция.

Най-големите руски туроператори се съгласиха с препоръките на Ростуризъм. Това са „Пегас Туристик“, „Натали Турс“, Tez Tour, Brisco, „Библио Глобус“, „Анекс тур“ и други компании.

Ограничителни мерки за компаниите

Съгласно постановлението, от 1 януари 2016 г. РФ съкращава броят на разрешенията за турските автопревозвачи до 2 хил. единици.

„Предприети са мерки по съкращаване на количеството на предаваните на Република Турция за 2016 г. руски разрешения, предоставящи правото на турските автопревозвачи на осъществяване на двустранни автомобилни превози, до 2 000 единици“, се казва в постановлението от 30 ноември.

Правителството на РФ също така възложи на министерството на икономическото развитие заедно със заинтересованите федерални органи на изпълнителната власт да представят до 10 декември тази година проект на решение за списъка с организации, намиращи се под юрисдикцията на Турция, за които се въвежда забрана или ограничение за изпълняването от тях на отделни видове дейности на територията на Русия.

Освен това, за този срок правителството възложи на министерството на икономическото развитие да определи списъка с договори, сключени с турски организации, по отношение на които специалните икономически мерки няма да се прилагат.

Прекратяване на дейността на комисията за сътрудничество

Кабинетът също така преустанови дейността на руско-турската междуправителствена комисия за търговско и икономическо сътрудничество.

„Да бъде прекратена дейността на смесената междуправителствена Руско-Турска комисия за търговско и икономическо сътрудничество, създадено в съответствие със споразумение между правителствата на РФ и Турция за създаване на смесена междуправителствена Руско-Турска комисия за търговско и икономическо сътрудничество от 14 май 1992 г.“, се казва в документа.

На министерството на външните работи на РФ е възложено да изпрати на турската страна в установения ред съответното уведомление.

Правителството възложи на министерството на икономическото развитие и МВнР съвместно със заинтересованите органи на изпълнителната власт да осъществяват мониторинг на изпълняването на постановлението. На министерствата е възложено и в случай на необходимост предвид действията на Турция да внася промени в срока на действие или характера на специалните икономически и други мерки, предвидени в указа на президента.

Прекратяване на преговорите в областта на търговията с услуги и инвестициите

Правителството на РФ възложи на министерството на икономическото развитие  съвместно с федералните органи на изпълнителната власт да прекратят преговорния процес с Турция по проекта на споразумението за търговия с услуги и инвестиции, се казва в постановлението.

На министерството е възложено да преустанови преговорите по проекта на средносрочна програма за търговско-икономическо, научно-техническо и културно сътрудничество между правителствата на РФ и Турция за периода 2016-2019 г., както и за създаването на Руско-турска съвместна фондация за финансиране на инвестиционни проекти в Русия и Турция.