Ройтерс: Доктрината на Обама е пред провал!

Преди по-малко от година и половина Барак Обама изложи в академията Уест Пойнт основното съдържание на своята стратегия, според която основен акцент се слага върху местните партньори, а не на широкомащабни военни мисии на САЩ зад граница, пише blitz.bg.

„Появяват се все повече свидетелства, че „доктрината Обама” е на път да се провали”, коментират за Ройтерс анализаторите Мат Спетелник и Фил Стюарт в публикацията си „Across arc of conflict, „Obama Doctrine“ shows signs of failure“.

След като изброяват несполуки на САЩ и лично на Обама в Сирия, Ирак и Афганистан, анализаторите пишат: „Независимо от американските инвестиции в борбата с тероризма, оценявани поне на $90 млрд, Обама не намери достатъчно надеждни съюзници, които да поемат отговорност на бойното поле, и изглежда не успя да намери и достатъчно подходящи варианти по спасяване на ситуацията.”

Според Спетелник и Стюарт, неочакваните за САЩ стъпки на Русия, „изземващи инициативата в сирийската и иракската криза, зашеметиха американските чиновници и оголиха ерозията на влиянието на Вашингтон в региона”.

„Това насочва към мисълта, че Обама, след като напусне поста си през януари 2017 г., ще остави някои от най-трудно разрешимите световни конфликти на своя приемник” – считат авторите.

Според Ройтерс, доктрината Обама се „сблъска” със слабите национални правителства в Ирак и Афганистан, с отказа на умерените опозиционни групи в Сирия да прекратят съперничеството си.

„Някои критици открито обвиняват Обама за излишно предпазливия подход, който доведе политиката на Белия дом да се възприема като мятане от една криза към друга”, обобщават изводите коментаторите.