Пушков: Украйна – възможният край на ЕС

Приемането на Украйна в Европейския съюз може да застраши неговото съществуване, заяви председателят на международния комитет на Държавната дума на Русия Алексей Пушков, съобщава Gazeta.ru.

„Римският папа даде мрачна оценка на ЕС. Ако в Брюксел искат да сложат окончателно край на Евросъюза, най-добрият начин да го направят е, като приемат Украйна“, казва Пушков.

От Москва заявяват, че не възнамеряват да възобновяват контактите си с ЕС. Агенция „Интерфакс“ цитира съобщение на заместник външния министър на Русия Алексей Мешков, който вчера обяви, че Европейският съюз трябва да свали санкциите срещу страната, защото понася твърде големи загуби.

Сега Мешков заявява, че не се обмисля среща между Русия и ЕС. Предвидена е среща между министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров и върховния представител на ЕС Федерика Могерини, която ще се проведе на Съвета на външните министри на страните от ОССЕ в Базел. На нея обаче не трябва да се очакват жестове от страна на Русия, казва Мешков.

„Не ние замразихме контактите с ЕС, затова няма ние да ги размразяваме. Те замразиха контактите си с нас и ако заявят инициатива, ние ще я обмислим“, допълва той.