Путин ще се срещне с президентите на Азербайджан и Иран в Баку

Днес руският президент Владимир Путин ще пристигне в Баку, където ще се срещне с президентите на Азербайджан и Иран, предаде ТАСС.

Подобна тристранна среща се провежда за първи път. Тя ще бъде предхождана от двустранни срещи на Путин с Илхам Алиев и Хасан Рухани, заяви по-рано помощникът на руския държавен глава.

„След пристигането на президента в Баку, ще се състои срещата му с Алиев, а след това и с Рухани. Двустранните контакти ще предхождат тристранната среща на върха“, каза той.

В Кремъл не обозначиха темите на двустранните преговори. Неотдавна в интервю за азербайджанската информационна агенция АзерТАдж обаче, Путин посочи перспективните области на сътрудничество между Москва и Баку, като развитието на търговията на услугите, преминаването на търговските плащания в национални валути, увеличаването на доставките на земеделски продукти от Азербайджан в РФ, както и на селскостопанска техника от Русия в Азербайджан.

В Баку определят предстоящата среща между президентите на трите страни като изключително важно събитие. “Срещата има огромно значение, особено заради това, че ще послужи за развитието на важния за цяла Евразия проект за транспортен коридор „Север-Юг“, заяви пред ТАСС зам.-ръководителят на администрацията на президента на Азербайджан Новруз Мамедов.