Путин и лидерите на АСЕАН ще приемат Декларация и План за действие за развитие на партньорството

Руският президент Владимир Путин ще проведе в петък среща на върха с лидерите на страните-членки на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН), предаде ТАСС.

Тази среща, ознаменуваща диалоговото партньорство между Русия и АСЕАН и за първи път организирана на руска територия, ще се проведе под мотото „По пътя към взаимно изгодно стратегическо партньорство“.

Срещата има за цел да обобщи резултатите от сътрудничеството между Русия и АСЕАН през последните две десетилетия, както и да зададе ориентирите за извеждането му на качествено ново равнище, съобщи помощникът на руския президент Юрий Ушаков.

„Основните решения от срещата на върха се планира да бъдат закрепени в Сочинската декларация и Комплексния план за действие за развитие на сътрудничеството в периода 2016-2020 г., представляващ пътна карта, разчетена на средносрочна перспектива за мерките за развитие на кооперирането в различни области“, подчерта той.

Контактите между участниците в срещата започнаха вчера. Снощи бе организиран тържествен прием за високопоставените гости, с който в неформална обстановка бе открита срещата на върха. Вчерашния ден руският президент посвети на двустранните преговори с ръководителите на всички делегации, пристигнали в Сочи.

Днес лидерите ще се съберат на пленарно заседание, а по-късно участниците ще имат възможността да продължат обсъждането на дневния ред по време на работна закуска.

Сред основните теми на срещата са въпросите, свързани с глобалния и регионалния дневен ред, резултатите от сътрудничеството между РФ и АСЕАН през последните 20 години, както и основните перспективни направления за сътрудничество. Планира се също така да бъдат обсъдени и въпросите за интеграцията в Евразия и АТР.