Путин изрази съболезнования във връзка с гибелта на директора на „Тотал“

Руският президент Владимир Путин изпрати съболезнователна телеграма на френския си колега Франсоа Оланд във връзка с гибелта на ръководителя на компанията Total Кристоф дьо Маржори
на летището във „Внуково”, съобщиха от пресслужбата в Кремъл.

„Моля Ви да предадете моите най-искрени съболезнования и думи на съчувствие на роднините и близките на Кристоф дьо Маржори – видният френски предприемач, пионер в голяма част от най-големите съвместни проекти, заложили основите на дългогодишното ползотворно сътрудничество между Русия и Франция в енергийния сектор. В лицето на Кристоф дьо Маржори ние изгубихме един истински приятел на нашата страна, за когото ще запазим само най-добри спомени”, се казва в телеграмата, изпратена от руския държавен глава.

Своите съболезнования към роднините и близките на ръководителя на Total изразиха също и руският премиер Дмитрий Медведев, депутатите от Държавната дума, енергийният министър на Русия Александр Новак, както и представители на концерна „Газпром”, предаде ТАСС.

Маржори бе един от хората, които се обявиха срещу прекъсването на връзките с Русия, смятайки я за привлекателна страна за инвестиции. Той нееднократно критикува санкциите на Запада срещу Русия и ги определя като неефективни и безсмислени. Мержори неведнъж изразява мнение, че Европа трябва да мисли не за понижаване на зависимостта от руския газ, а за сигурността на доставките, включително и при вариант на доставяне на гориво, заобикаляйки Украйна.

Кристоф дьо Маржори е президент на компанията Total от 2007 година. Своята кариера в нефтения концерн той стартира още през 1974 г. През 2006 г. Маржери влиза в състава на Борда на директорите на концерна. Той е един от постоянните участници в ежегодните заседания на Консултативния съвет по чуждестранни инвестиции в Руската Федерация.

На 20 октомври 2014 г. Маржори участва в заседание с руския премиер Дмитрий Медведев, първия вицепремиер Игор Шувалов и вицепремиера на РФ Аркади Дворкович.

В нощта срещу 21 октомври частният самолет Falcon, на борда на който се намирал Кристоф дьо Маржори катастрофира при излитане в московското летище „Внуково”. Заедно с президента на Total загина и 3-членният екипаж на самолета, също граждани на Франция.

Причините за трагедията се изясняват от специалната комисия на Росавиация. Ръководителят на московския следствен отдел за въздушен и воден транспорт към междурегионалното следствено управление по транспорта СК на РФ Иван Сибул заяви, че следствието разглежда четири версии за катастрофата, според които вина за трагедията носят едни от следните: пилотите, диспечерите или шофьорът на снегорина. Причина за катастрофата е възможно да е и лошата видимост на пистата.