Проф. Нина Дюлгерова: „Южен поток“ ще го има, както АЕЦ „Белене“ и „Бургас-Александруполис“

Проектът „Южен поток“ ще бъде реализиран, тъй като „Турски поток“ няма перспектива, а други варианти не съществуват. Това заяви в интервю за Дарик професорът по международни отношения и преподавател във Варненския свободен университет проф. Нина Дюлгерова, според която строителството на АЕЦ „Белене“ и  на нефтопровода „Бургас-Александруполис“ също ще бъде размразено.

„Южен поток“ ще го бъде, но не се знае кога точно. „Турски поток“ няма перспектива и е факт, че „Газпром“ го замрази. Отново ще се върнат на „Южен поток“, тъй като други варианти засега няма. Никой от „Газпром“ не е дал официални документи, с които се спира проектът. Спрените АЕЦ „Белене“ и „Бургас-Александруполис“ също ще ги има след време. Индикациите за това са, че нито една от проектните компании не е закрита, а България плаща съответните такси и в трите проекта“, коментира проф. Дюлгерова. Според нея в дъното на кризата в Гърция е именно енергетиката.

„През последния месец, докато вървеше играта на котка и мишка между Гърция и ЕС в банковия и финансовия сектор, излезе информация, че „Газпром“ замразява официално „Турски поток”. Паралелно във Виена активно вървят преговорите между САЩ, Китай, Русия, Великобритания, Франция и Германия за иранската ядрена програма. Ако за нея не бъде постигнато споразумение, означава, че ще се запази статуквото в каспийския регион.  Ако се постигне споразумение и САЩ премахне ембаргото, тогава ще се случат много интересни неща, които ще разбъркат целия енергиен пъзел. В момента проруският проект за решаване на енергийните нужди на Европа е „Южен поток“ или „Турски поток“. Европейската визия със силен американски привкус е трансформацията на „Набуко“ в трансадриатическия тръбопровод, който да минава през Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Италия. Гърция е ключов момент в тези диверсификации, защото идеята за „Турски поток“ е на нейната граница да се строи. Когато започна Кумановската криза се коментираше идеята в Македония също да се раздвижат нещата и да се стигне до политическа дестабилизация, защото това е знак за Русия тя да не прави абсолютно никакви  стъпки към реализация на който и да е от газопроводите през черноморския регион. Не трябва да се забравя и че в Косово се намира най-голямата американска военна база. В момента в Македония има политическа криза, която е в ситуация на стенд бай и може да се възобнови, когато е необходимо. Подобна политическа криза с желание за импийчмънт се появи и в Румъния по отношение на премиера Понта, който беше обвинен в корупция. Нещо подобно се появи и в Полша. Това е разбъркване на политическите карти на Балканите и в държави, които са включени в системата на НАТО и най-вече на Вашингтон за разполагане на различни видове военна техника с идеята да сме готови срещу руската агресия“, каза Дюлгерова.

В близко бъдеще ЕС няма да се разпадне, тъй като акумулира билиони бюджет и се въртят невероятно количество пари, прогнозира още професорът.

„Разпадането ще вкара света в политическа фрагментация. Вашингтон преследва тезата за глобализация, защото чрез ЕС с лекота се управляват 2/3 от Европа. Ако опреш до 28-те страни членки, влизаш в огромна бездна от проблеми. ЕС ще го бъде, защото когато едно нещо е по-голямо, то по-лесно се контролира. С подмяната на етническия и религиозен състав след някоя друга година няма да говорим за германката Ангела Меркел или за французина Оланд, а ще говорим за французина от нигерийски произход или за германския канцлер от либийски произход, които ще командват и направляват Европа“, добави още Дюлгерова.

„Политическите проекти в България са все по-далеч от професионализма и по-близо до аматьорството, което е свързано с нарушаване на сериозни закони. За да се върнат нещата в коловоза на законността, трябва да се увеличат грамотните в тази област хора, които ще могат да възстановят доверието на хората в политическите партии“, твърди Дюлгерова.