Протестите в Югозападна Украйна се разширяват

Протестите в Югозападна Украйна се разширяват

Публикувано от:

Назначеният от Върховната рада за временно изпълняващ длъжността президент на Украйна Александър Турчинов свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност, на което да бъде обсъдена ситуацията в югоизточната част на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

В двата града в Донецка област – Славянск и Красний Лиман, хора в камуфлажни дрехи превзеха сградите на полицейските управление и на украинската Служба за сигурност. В още два града – Красноармейск и Дружковка, над сградите на областната администрация бе развято знамето на Донецка република, провъзгласена преди няколко дни от противници на сегашната киевска власт. В Донецк протестиращи вече почти седмица продължават да удържат сградата на областната администрация.

На 12 април десетки протестиращи построиха „жив щит” пред входа на едно от поделенията на вътрешни войски в Донецк.

Протестиращи обявиха, че няма да допуснат излизането на военнослужещи, които могат да бъдат отправени в Славянск и Красний Лиман, където по-рано бяха превзети административни сгради.

Сътрудници от правоохранителните органи отказаха да изпълнят заповедта на киевската власт за щурм на превзетите сгради. В Славянск полицейски служители преминаха отвъд барикадите и се присъединиха към протестиращите. Техният пример бе последван и от кмета на Славянск.