Протестиращи пред украинското посолство в София настояват да бъдат защитени правата на българите в Украйна

На 14 октомври пред украинското посолство се събраха хора от различни партии и организации, за да заявят заедно, че са готови да защитят българите в Украйна, че не са съгласни с новия закон за образованието в страната, който ограничава правото на българите да учат на български език. Те изразиха и възмущението си от липсата на адекватно разследване във връзка с нападенията над българи, оскверняването на български паметници и подчертаха, че в Украйна всъщност няма правосъдие.

Те представиха пред посолството декларация, която чиновниците отказаха за приемат и за това ще им бъде изпратена с препоръчано писмо.

В декларацията си протестиращите се обръщат към посолството на Украйна в София, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Европейската комисия, Европейски парламент и към българското правителство. Ето и текста на декларацията:

„Ние, събралите се на протеста пред украинското посолство в София на 14 октомври 2017 година, заявяваме:

Изразяваме своето възмущение във връзка с приетия на 5 септември 2017 година в украинската Върховна рада и подписан на 27 септември 2017 година от президента на Украйна Петро Порошенко закон за образованието, който нарушава правата на малцинствата в Украйна, сред които са и стотици хиляди етнически българи.

Във връзка с това подкрепяме резолюцията на ПАСЕ, гласувана на 12 октомври 2017 година, в частта й на искането на организацията към киевските власти, да преосмислят проблема в образованието спрямо езиците на малцинствата, изразявайки гъвкав модел на двуезично образование за всички хора, принадлежащи към коренните народи на Украйна и националните малцинства, без каквато и да било дискриминация.

Следва да отбележим, че Украйна игнорира мнението на Венецианската комисия, защото ако тя е искала да знае мнението на комисията, тогава би изпратила проект за новия закон за образованието преди той да бъде подписан от президентаПорошенко.

Същевременно Унгария заяви, че този закон нарушава принципи на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС, тъй като лишава националните малцинства от правото им да се обучават на родния си език.

Смятаме, че освен дискриминационния закон за образованието, съществуват още редица сериозни причини за недопускане на Украйна в ЕС, като:

– Водене на гражданска война под прикритието на антитерористична операция (АТО)

– Гонения и тормоз на журналисти, депутати и различно мислещи лица

– Липса на правосъдие относно безчинствата и престъпленията на крайно радикални организации

– Негласна подкрепа за тормоз над мирни граждани заради техните убеждения

– Дискриминация на етническа и езикова основа

– Липса на адекватно разследване на събития от 2 май 2014 г. в Одеса, на февруарските събития на „Майдана“ в Киев, нападението над общинският съветник Василий Кащи и много други

– Гонения и убийства на православни свещеници и завземането със сила на храмове на УПЦМП без да има адекватна санкция от органите на реда и властта

– Принудителна непропорционална мобилизация за участие в гражданската война и лит.нар. АТО

– Подкрепа и сътрудничество с лица, принадлежащи към терористични организации

– Оскверняване на паметници, свързани с българското малцинство и неговата история

– Обстрелите от страна на ВСУ срещу граждански обекти и цивилното население. Вследствие на това има множество разрушени български къщи в Донецкаобласт, където живеят около 7000 етнически българи.

На базата на изброените факти смятаме, че нашите сънародници в Украйна са изложени на редица заплахи и има основание да бъдат приемани в страната ни като бежанци при необходимост.

Ние, гражданите на Република България заявяваме, че ще продължим да настояваме както пред българските власти, такаипредевропейскитеинституцииправатанабългаритевУкрайнадабъдатзащитени!“

Следва да отбележим, че обръщения към посолството на Украйна имаше и от различни организации, които присъстваха на протеста.

По време на протеста беше почетена с минута мълчание паметта на жертвите в Одеса от 2 май 2014 година. Тогава от украинските радикали бяха избивани и запалени живи десетки невинни хора. Протестиращите заявиха, че помнят и няма да простят зверствата, в които загинаха най-малко двама българи. В памет на жертвите в небето бяха пуснати черни балони.