Признаха Eрмитажа за най-добрия музей в Европа

Знаменитият руски музей зае полагащото му се първо място. На второ място в класацията на европейските музеи се нарежда Академията за изящни изкуства във Флоренция, а на трето място е музеят „Орсе“ в Париж.

Според класацията на най-големия в света туристически портал TripAdvisor държавният Ермитаж е признат за най-добрия европейски музей за 2014 г., изпреварвайки в списъка Академията за изящни изкуства във Флоренция и парижкия музей „Орсе“. В световната класация на музеите Ермитажът заема трето място.

„Цялата красота на света, събрана ведно, позволяват на съзнанието ви да пътува до всяка страна и епоха “ — така определят Ермитажа потребителите в сайта. Понастоящем музеят предлага 350 зали, в които са изложени около 3 млн. произведения на изкуството от каменния век до наши дни.
В световната класация, съставена от TripAdvisor, забележителността на Петербург се нарежда на трето място, отстъпвайки лидерството на Чикагския институт по изкуствата и Националния музей по антропология в Мексико. Според Ребека Болдуин, директор на връзки с обществеността на Чикагския институт по изкуствата, новината за първото място в световната класация била неочаквана. Миналата година начело в класацията беше Ермитажът.
В публикувания списък на най-добрите руски музеи след Държавния Ермитаж се нареждат Третяковскага галерия на второ място и Оръжейната палата на трето.
При съставянето на класациите се разглеждат отзивите за музеите по света, които туристите публикуват на сайта TripAdvisor през годината. Самият онлайн ресурс представлява туристическа общност, която привлича над 60 млн. нови посетители месечно и съдържа над 150 млн. отзиви. TripAdvisor има свои подразделения в 30 страни.