Победителите в конкурса «История на моето Отечество» посетиха България

По покана на Национално Движение Русофили и НБФ „Наследие“ тримата победители в конкурса на тема „Историята на моето Отечество“, в категория „Руско-турската война и освобождението на балканските народи“,  посетиха  от 05.31.2017 до  05.06.2017  местата на бойната слава на руското оръжие, свързани със събитията от Освободителната война 1877-1878г.

Кадетите Данил Нехотин  от Шахтинския  казашки кадетски корпус „Я. П. Бакланов“,  Серафим Жихарев от Свети-Андреевския Самарски казашки корпус и Никита Германский от Московската президентска кадетска академия „М. А. Шолохов“ на  войските на Националната гвардия на РФ, придружавани от преподавателя по история от Шахтинския KKK „В. И. Симонов“,  за първи път посещават България. Приятели и партньори на НБФ „Наследие“ и НД Русофили бяха подготвили за  групата от Русия  богата програма. Кадетите са  разгледали София,  посетили са Военно-историческия музей,  църквата „Св Петка Самарджийска“ от XVI в, Руската църква „Св. Николай Мирликийский“, Храм-Паметника „Св. Александър Невски“ с криптата, разгледали са Паметника на Цар-Освободител Александър II, Докторския паметник…

 

В рамките на програмата, руската група е  посетила Стара Загора и  мемориалния комплекс „Защитниците на Стара Загора“, Храм-Паметника Шипка, и се е поклонила на Кръста – паметник на Донските казаци.

Незабравими  впечатления е оставило посещението във Велико-Търново

… Кадетите са научили  много нови неща за Освободителната  война  1877-1878., открили са за себе си България, запознали са се с братския български народ.  Ярките впечатления от  пътуването ще останат в паметта  им за дълго време.

След завръщането си от България Серафим, Данил и Никита  са споделили своите впечатления.

 

Серафим Жихарев (Самара): «… Моят роден град Самара  е побратим с град   Стара  Загора. За мен това пътуване е скъпо и заради това, че видях Шипка и Самарското знаме, подарено на българите от моите земляци, защитавали братския народ в Руско-турската война. Благодаря на „Наследие” и Русофили за възможността да посетя България…!».

Данил Нехотин (Шахти): « Преди полета за България, аз се разхождах в Москва и съвършено случайно видях паметник, посветен на Руско-турската война, на героите, загинали в битката за Плевен… За времето, проведено в България, най-много ме впечатли Шипка, струва ми се, че е невъзможно да се предадат чувствата, които изпитваш там. Успях да видя много паметници, посветени на Руско-турската  война. Оказва се, че в България има над 400 паметници.  Ето как се съхранява паметта. Аз не очаквах, че в България  се отнасят толкова топло към руснаците и че хората са толкова доброжелателни. …».

Никита Германский (Москва) ни изпрати неголямо есе: «Хубаво, че съществуват самолетите.  След три часа ние се преместихме от хладната, дъждовна Москва, в слънчева, топла и гостоприемна София… Трудно е да се опише тази благодарност, която изпитват българите към Русия за освобождаването от турските завоеватели.  Своята благодарност те са изразили с огромен брой паметници и паметни плочи, поставени на местата на битките и гибелта на руските войници и офицери.

В България не са забравени и събитията от Втората Световна война. За това напомня паметникът на Съветската Армия  и паметникът „Альоша”….

Всичките граждани на България, които срещахме по улиците, се отнасяха към нас с необикновена топлота и любов, ние се чувствахме както у дома. И чувствайки такова отношение към нас – руснаците, ние разбираме, че нас ни обединява не само общата история, но и общата религия – Православието”.

 

 

http://ruslemnos.ru/p/3907