Патриотизъм за 200 гривни: Заснеха на видео раздаването на пари на митинг в Мариупол

На 2 август в Мариупол се проведе митинг срещу демилитаризацията на Широкино. Местните медии съобщават, че за да участват в демонстрациите в града са пристигнали около 600 души. Исканията на протестиращите били отмяна на всички мирни споразумения с ДНР, връщане на батальоните на Националната гвардия в Широкино и продължаване на бойните действия, предаде телевизия „Звезда“.

Според портала 0629, в митинга са участвали радикали от „Азов“, забранената в Русия организация „Десен сектор“ и др. Всички те, по информация на местните новинарски агенции, искали продължаване на бойните действия и призовавали президента на Украйна Петро Порошенко да обясни „непонятните мирни споразумения“.

Медийният експерт Анатолий Шарий, анализирайки видеото на пряката линия от мястото на мероприятието, излъчено от проамериканското издание „Радио Свобода“, видя, как участниците в митинга получават пари. По думите на Шарий, раздаването на средствата е било в самия край на протеста. На видеото се вижда как десетки хора обкръжават един от организаторите на мероприятието. Получилите парите участници излизат от тълпата, броейки банкнотите и прибирайки ги в портфейлите си. Малко след това пряката линия прекъсва.

„Не мога да повярвам, нима им раздават пари? Сторило ли ми се е? Как така? Измина година и половина след революцията на достойнството – революцията, която направи от роба човек. В крайна сметка, ние никога няма да подкараме хората, като стадо, за 100, 200 или 300 гривни да размахват знамената и да искат нещо“, каза още Шарий.

http://www.youtube.com/watch?v=CTyHJBmwDGQ