Парад на Победата и „Безсмъртният полк“: Русия си спомня героите от войната

На 9 май в Москва се състоя традиционният военен парад, посветен на Деня на Победата. По късно в руската столица се проведе и мащабното шествие „Безсмъртния полк“, в рамките на което жителите на града преминаха по централните улици, носейки портрети на свои роднини, участвали във Великата Отечествена война, предаде РИА Новости.

В Парада на Победата на Червения площад участваха над 10 хил. военни, близо 135 единици военна техника и 71 летателни апарата. Главният парад на страната бе открит от президента на Русия Владимир Путин, който в поздравлението си към руските граждани отбеляза, че Денят на Победата е тържествен празник, в който „са се слели в едно радостта, паметта и скръбта“.

https://www.youtube.com/watch?v=29kcLy37IhY

По традиция първи на Червения площад излязоха барабанчиците от музикалното училище към Министерството на отбраната на Русия. Общо в марша участваха 26 парадни разчета. За първи път в историята на провеждането на Парада на 9 май в Москва на Червения площад бяха представени и жени-военнослужещи – възпитанички на Военния университет към Министерството на отбраната и Волския филиал към Военната академия за материално обезпечаване „А.В. Хрульов“ .

Тази година за първи път в парада участваха и представители на Въздушно-космическите сили (ВКС), създадени през август миналата година, но вече успели да покажат ударната си мощ по време на операцията в Сирия. ВКС бяха представени от курсантите от Военно-въздушната академия „Жуковски“ и „Гагарин“ и Военно-космическата академия „Можайски“.

След представянето на парадните разчети по Червения площад премина и военната техника. По традиция първи на паважа на главния площад в руската столица излезе легендарният танк от времето на войната – Т-34, следван от модернизираните бронирани автомобили „Тигр“ с бойни модули „Арбалет“ и „Корнет-Д“ , БМП-3 и танкове Т-90. В парада участваха също и танкът Т-14 „Армата“, БМП „Курганец-25“, бронетранспортьорите „Ракушка“ и самоходните гаубици „Коалиция-СВ“. Зрителите видяха и оперативно-тактическите комплекси „Искандер“, зенитно-ракетните комплекси „Тор-М2У“, „Бук-М2“ и зенитната ракетна система с голям и среден обсег на действие С-400 „Триумф“.

В Парада участваха 71 летателни апарата – брой, съответстващ изминалите от Победата години. Стратегически ракетоносец Ту-160 демонстрира дозареждане във въздуха от самолет-цистерна Ил-78. Над центъра на руската столица прелетяха и доказалите се по време на операцията в Сирия бомбардировачи Су-24М и Су-34.

Сред новостите в авиотехниката зрителите имаха възможността да видят най-новия военно-транспортен самолет Ил-76МД90А, постъпил на въоръжение във ВКС на Русия през 2015 г. След него в небето над Червения площад прелетяха транспортните самолети Ан-124-100 „Руслан“ и Ил-76МД. За първи път в тактическата група „Крило“ бе представена двойка многофункционални изтребители Су-35С.

След края на военния парад в Москва стартира най-масовото шествие в рамките на обществената акция „Безсмъртния полк“, която се провежда всяка година на Деня на Победата. Мероприятието се провежда в много градове в Русия и извън страната.

По улиците на Москва почетоха паметта на роднините си, сражавали се във Втората световна война, повече от 500 хил. души. Шествието по Червения площад оглави лично руският президент Владимир Путин.

Акцията „Безсмъртния полк“ се проведе в Москва, Тула, Подолск, Можайск, Санкт-Петербург, Казан, Твер, Волгоград, Калининград, Майкоп и други руски градове. Подобни мероприятия се проведоха и в Естония, Латвия, Литва, Италия, Израел, Молдова, Таджикистан, Казахстан, Киргизстан, Беларус, Армения, България, Сърбия, САЩ, Украйна и др.