Освобождението на София – почетено с възстановка

Национален съюз „Единение“ и Национално движение „Русофили“ отбелязаха 138 години без робство в столицата

Битката при София е заключително действие на Западния отряд на генерал Гурко за разгрома на Орханийската османска армия в Руско-турската освободителна война.

На 23 декември или 4 януари по нов стил, през 1878 г. в София влизат първите руски войски: Кавказката казашка бригада и Гродненския Хусарски полк. София, която днес наричаме столица, е свободна от робските окови на османското иго. В катедралния храм е отслужен благодарствен молебен в присъствието на генерал-лейтенант Йосиф Гурко и генерал-майор Отон Раух.

138 години по-късно, от национален съюз „Единение“ и Национално движение Русофили, спазиха традицията си и почетоха героичните действия на всички, паднали в бой за свободата, с възстановка на действията по нашите земи.

В храм-паметник „Св. апостол Андрей Първозваний“, който е първият, посветен на героичните българските войници, участвали в Руско-турската освободителна война, беше отслужен благодарствен молебен.
Възстановката продължи към паметника на опълченците, където с гърмежи бяха почетени всички имена, оставили траен белег в историята на София и България.

Отбелязването на 138-мата годишнина от свободата на днешната ни столица завърши с полагане на цветя и венци в памет на героите, принесли себе си в жертва за родината.

Видео

error: Съдържанието ни е авторско!