Нестабилна Европа се превърна в първостепенна заплаха за САЩ

Предотвратяване на усилването на войната в Сирия трябва да бъде основен приоритет за политиците в САЩ през 2016 година. Американски експерти включиха и нестабилна Европа сред главните заплахи за САЩ през 2016-а. Това е изводът, който правят водещи експерти, които участват в осмия ежегоден обзор на американския Съвет за външни отношения (Council on Foreign Relations – CFR).

Гражданската война в Сирия с международни участници замени конфликта в Ирак като номер едно по загриженост сред анкетираните. Съветът по международни отношения на САЩ публикува осмото годишно „Изследване на превантивните приоритети – 2016 година“.
Американските експерти анализират в него възможните заплахи за националната сигурност или националните интереси на САЩ през следващата година. Над 500 експерти оценяват различните конфликти от гледна точка на възможностите за появяване на нови или ескалация на вече съществуващите.

От почти хиляда варианта са избрани 30, които след това са подредени по категории висока, средна и ниска степен на заплаха за САЩ. Сред първостепенните заплахи за САЩ са засилването на военните действия на Сирия, възможни атаки с голям брой жертви в САЩ или някой от съюзниците, разрушителна кибератака по жизненоважна инфраструктура, тежка криза в отношенията със Северна Корея или вътре в самата нея, засилване на конфликта на властите в Турция с кюрдите, усилване на конфликта между израелците и палестинците, политическо разделяне на Либия и други подобни.

Според Пол Стеърс, един от основните автори на изследването, в списъка с първостепенните заплахи само три не са свързани по някакъв начин с Близкия изток. За първи път в историята на изследването в списъка се появява заплахата „политическа нестабилност в Европа, свързана с притока на мигранти, засилване на социалната нестабилност, точкови атаки на терористи или насилие срещу бежанци и мигранти“. Тази заплаха също се оценява като първостепенна.
РИА „Новости“ обръща внимание, че ескалацията на конфликта между Русия и Украйна е с по-ниска степен на заплаха за САЩ, отколкото миналата година. В списъка със заплахи от втори ред се появява и възможен конфликт между Русия и някоя от натовските страни.

От първостепенните заплахи изпада и сценарият за възможен конфликт между Китай и съседите му в Южнокитайско море. Сред заплахите от най-ниската трета степен са евентуална политическа нестабилност в Саудитска Арабия или ДРКонго, както и възможно възобновяване на активността на ислямистките бойци в Русия, свързано с борбата й с групировката „Ислямска държава“.

 

Източник: „Дума“.