Наришкин: Причината за мигрантската криза в Европа е агресията на САЩ в Ирак

Причините за възникването на мигрантската криза в Европа е в агресията на САЩ и съюзниците им в Ирак. Това заяви в неделя председателят на руския парламент Сергей Наришкин, предаде ТАСС.

„Мигрантската криза буквално заля Западна Европа и причините за това, както разбирам, са ясни на всички. Произходът и корените на това явление са събитията през 2003 г., агресията на Съединените щати и съюзниците им в Ирак, когато там в резултат на тази агресия по измислена причина бяха унищожени, според някои оценки, 300 хил. иракски граждани, а по други – много повече“, каза Наришкин по време на среща с личния състав на тежкия самолетоносач „Адмирал на флота на Съветския съюз Кузнецов“. Той отбеляза още, че като причина за кризата са послужили и събитията в Либия и Сирия.

Според него Европа не се е справила с мигрантската криза и няма да се справи, докато не бъдат отстранени причините, довели до появата й.

Наришкин обърна внимание на това, че след държавния преврат в Украйна на територията на Русия е пристигнал голям брой бежанци, на които е било осигурено всичко необходимо. „Регионите в Руската федерация предприеха всички мерки, за да могат нашите кръвни братя да получат осигурен дом и работа и децата им да учат в училища и детски градини“, каза той.