Москва гледа на Сеул като на ключов партньор в Азиатско-Тихоокеанския регион

Москва разглежда Сеул като ключов партньор в Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР), заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде РИА Новости.

„Ние разглеждаме Южна Корея като ключов партньор в Азиатско-Тихоокеанския регион“, каза Лавров на откриването на преговорите с южнокорейския му колега Юн Бюн-се.

По думите му, Москва е изключително заинтересована от това отношенията с Южна Корея да бъдат изведени на качествено ново ниво и да напредват по всички направления.

В тези усилия участват различни ведомства, най-вече външните министерства на двете страни, по чиято линия се провеждат основните контакти, уточни Лавров.

„Отбелязваме, че въпреки сложната международна обстановка, ние успяхме да съхраним динамиката на политическия диалог, потенциала за практическото сътрудничество и конструктивното взаимодействие по въпросите за сигурността“, каза руският външен министър.

След преговорите външните министри на Русия и Южна Корея днес се очаква да подпишат план за обмен между министерствата на двете страни за 2016-2017 г.