Може ли Европа да се защити, ако американските санкции засегнат интересите на ЕС

 Съдът и ведомствата на Европейския съюз могат да предприемат защитни мерки срещу американските санкции, пише вестник „Российская газета“, цитирана от ИА Фокус.

Ръководителят на катедрата по международното право в германския университет „Фридрих Шилер“ Кристоф Олер отбеляза, че Вашингтон може да използва законодателството за ограничаване на американските фирми, търгуващи с Русия и за упражняване на натиск върху трети фирми. „От това ще пострадат енергийните проекти на Руската Федерация. През 80-те години американците се опитаха да блокират изграждането на руския газопровод. Сега ситуацията е подобна“, обясни специалистът.

„Съдът и ведомствата на Европейския съюз могат да предприемат защитни мерки срещу американските санкции, обявявайки ги за недопустими. Това е основният правен инструмент. Но водещите компании ще се чувстват защитени единствено на континента. Европейският бизнес може да поиска от САЩ компенсации за несъстояли се договори. Но това е дълга и скъпа процедура с малки шансове за успех“, допълни Олер.

По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Москва ще отстоява своите интереси във връзка с американските санкции. Според него именно така ще постъпят всички страни, засегнати от новия американски закон.

„Като цяло ние смятаме, че подобна санкционна политика е недалновидна, незаконна и неперспективна“, коментира Пекосв. Същевременно той уточни, че законът за засилване на санкции спрямо Русия, Северна Корея и Иран де факто не променя настоящата ситуация.