Лавров: Отношенията между Русия и Китай са образец за сътрудничество през 21 в.

Настоящите отношения между Русия и Китай са образец за сътрудничество между две държави през 21 век. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на международната конференция „Русия и Китай: Към ново качество на двустранните отношения“, предаде ТАСС.

„Отношенията между нашите държави, които са най-добрите за цялата история, всъщност са образец за междудържавно сътрудничество през 21 в.“, заяви той.

По думите му отношенията „предполагат не премълчаване на различни въпроси, което засега не са решени чрез консенсус, а честен приятелски обмен на мнения“.

Руският външен министър съобщи също, че Русия и КНР планират да увеличат стокообмена до $200 млрд. до 2020 г.

„Китай е ключов търговско-икономически партньор на Русия. На дневен ред е реализирането на поставената от лидерите на двете държави задача да се доведе двустранния стокооборот до 200 милиарда долара до 2020 г.“, заяви Лавров.

Според него тази цел може и да изглежда висока „но съм убеден, че въпреки всички конюнктурни и субективни проблеми, които възникват, тази цел остава на дневен ред и е напълно постижима“.

Той добави, че Москва разчита на задълбочаването на взаимодействието между банките на Русия и Китай.

„Циментираща роля в руско-китайското партньорство играе сътрудничеството в енергетиката. Ние се придвижваме към формирането на стратегически енергиен алианс, призован да съдейства за енергийната сигурност“, добави руският външен министър.