Кой уби Мозговой?

„Интерфакс“ съобщи, че убийството на командира на опълченците по всяка вероятност е дело на диверсионно-разузнавателна група от Киев. Източник от силовите структури в Донбас, които изказват горното предположение, добавил, че „обстрелът на автомобила е извършен на същото място, на което по-рано над Мозговой бе извършено покушение. Но миналия път той оживя“.

Според източника, на пътя на микробуса са избухнали три мини, а самият микробус е обстрелян от четири точки – шансове за оцеляване не е имало.

Случилото се е изгодно на Киев, защото той се опитва да „хвърли опълченците в трънливия път на нова ескалация на военния конфликт“.

Лидерът на ЛНР Игор Плотницкий каза: „Убийството на Алексей Мозговой е нападение над всички нас, над хората, защитаващи правото на съществуване на ЛНР“.

Какви ще са последствията от диверсията?

Убийството наистина прилича на работа на украинска диверсионна група. Ликвидирането на Алексей Мозговой е опит да се въздейства върху хода на преговорите Минск-2, опит да се продължи военния конфликт в ЛНР и ДНР.

Киев и до днес няма нито един военен или психологически успех в Донбас. Киев изгуби Донецкото летище, заклещиха го в „котли“, дори пусна лъжливо инфо, че е ликвидирал бригадата на Моторола. Е, най-накрая успя да убие един от най-ярките командири, ползващ се с авторитета на военен командир, на честен и неподкупен човек.

Тук е необходимо да отбележим, че ръководството на ЛНР имаше разминаване с възгледите на Мозговой, но между тях бе постигнат баланс. Мозговой не извърши нищо, което да не е съгласувано с Въоръжените сили на ЛНР.

Т.е., версия първа, убийството на Мозговой е лесен начин Киев да получи поне един символ на така желаната победа.

Мозговой бе убит този път, защото в настоящата акция със сигурност са участвали западни специалисти. Те вероятно са помогнали на украинските си колеги да прихванат мобилните връзки на командира на „Призрак“ и да проследят местоположението му. А всичко това изисква специална разузнавателна техника, с която Украйна не разполага. Напълно е възможно дори самото убийство като цяло да е дело на западните спецслужби или на частна военна компания, наета от Запада.

Какво ще последва?

Ще последва мощна хвалба от страна на Киев и заплахи, че след Мозговой ще бъдат ликвидирани и останалите командири на народните републики. Ерго, ще станем свидетели на масова интерия с още по-мощно нагнетяване на патриотизъм в главите на гражданите на Украйна.

ЛНР със сигурност ще засили военната част в управлението си.

Убийството на Алексей Мозговой е знак, че някой силно не иска да се случи Минск-2.

Киев вече заяви, че няма да тръгне да се договаря и предпочита физически да ликвидира непослушните.

Киев даде да се разбере, че не предпочита честния и открит бой лице в лице, а преминава към диверсионна борба в гръб и обстрел на жилищни квартали на мирни граждани.

Дали това е мъжка тактика или тактика на страхливци и подлеци, преценете сами.

Напълно възможно е след убийството на Мозговой Киев да тръгне към широкомащабни бойни действия в Донбас.

Да, Мозговой бе преследван дълго и продължително, настоятелно и упорито.

За Киев е важно най-ярките лидери на ДНР и ЛНР да бъдат избити.

Ако някой в България е забравил, да припомним: в Украйна има война. Там убиват всеки ден. Там разстрелват, взривяват мини. Войната в Донбас няма скоро да приключи.

От Киев може да се очаква всичко. То неговите приятели – също.

От неонацистките украински батальони – също.

Какъв е изходът от ситуацията?

Само един е изходът – да се прогони настоящата власт в Киев.

Тя доброволно няма да си тръгне.

Други варианти няма.

Автор: Петя Паликрушева

Източник: http://worldtodaybg.com