Китай коментира изказванията на Обама за световното лидерство

„Русия и Китай играят важна роля на световната сцена и това се признава от международната общност, заяви говорителят на китайското външно министерство Хун Лей, пише „Взгляд”, цитиран от „Руски дневник“.

Коментарът на дипломата бе по повод изявлението на Барак Обама по-рано днес, че не Русия и Китай, а САЩ са единственият международно признат лидер в света.

„Китай и Русия играят важна и позитивна роля в решаването на много международни и регионални въпроси, и това се признава от целия свят”, заяви Лей.

В последното си послание към Конгреса, преди да напусне поста през 2017 г., Обама заяви, че по важни международни въпроси „хората по света не се стремят да се водят по Пекин или Москва”, а гледат САЩ.

Американският президент използва традиционния си риторичен похват, споменавайки двата основни конкурента на САЩ мимоходом и без директни критики, както се е случвало преди, но със снизходителен тон, отбелязва „Взгляд”.

Републиканците обвиниха Обама в злоупотреба с високопарни фрази и го упрекнаха в пълно несъответствие между думи и дела.

Кандидатът на Републиканската партия за президентския пост Доналд Тръмп пък определи посланието на Барак Обама като „скучно” и „несвързано”.