Какви са различните методи на преподаване по света?

Япония е страната с най-грамотните ученици в света. Това сочи годишният доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Следват Финландия, Холандия, Швеция, Австралия, Норвегия, Белгия, Нова Зеландия. Великобритания и САЩ са на 9-о и 10-о място.

Интересното е, че държавите на челните места са сравнително назад в класацията на най-добрите университети. А Италия, Испания или Гърция са в дъното на класацията за висшето образование.

„Когато става въпрос за висока грамотност, може да се окаже, че е по-добре да завършите гимназия в Япония, Финландия или Холандия, отколкото да получите диплома за висше образование в Италия, Испания или Гърция“, коментира Андреас Шлайхер, директор по образованието към ОИСР.

Ето по-интересните методи на преподаване в някои държави:

Япония

Японската образователна система уникална с хуманността си. Учениците нямат изпити преди 4 клас, а само малки тестове. През първите 3 години те усвояват добри обноски и развиват характера си. Учат се да уважават останалите и да се грижат за животните и природата.

Учебната година започва на 1 април. Тази дата често съвпада с едно от най-красивите природни явления – цъфтенето на черешовите цветове.

За да влязат в добра прогимназия, повечето японски ученици там влизат подготвително училище или посещават частни работилници след училище.

В училищата се изучава калиграфия и поезия. Почти всички ученици носят училищна униформа – целта, както се досещате, е да се премахнат социалните бариери и да се създаде работна среда.

Обядът се приготвя по стандартизирано меню, разработено от квалифицирани готвачи и медицински специалисти. Всички ученици ядат в класната си стая заедно с учителя. Те сами чистят класните си стаи, кафенетата и дори тоалетните.

Русия

Сходен е и подходът на Русия. По време на лятната ваканция учениците от някои училища участват в ремонтите и боядисването на сградата.

Там дисциплината се затегна, след като поставиха камери във всяко училище. Посегателството срещу учители е криминализирано. Дори има случаи с ученици, които са пратени в трудововъзпитателен лагер, след като са били заснети да се гаврят със свои учители.

Интересното е, че в Русия в началото на учебната година има негласна традиция учителите да подготвят танц, с който поздравяват децата и родителите им.

Англия

В някои училища в Англия учениците, които са закъснели или са извършили друго провинение, трябва да остават след часовете. На места са забранени и телефоните. Ако някой ученик изостава по даден предмет, му назначават безплатно индивидуален учител.

Турция

В Турция образователната система е в криза, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган уволни 50 000 учители и 2 349 университетски преподаватели. Но недостигът на учители не е единственият проблем.

Наскоро турският образователен министър заяви, че иска да обучи поколение, което би излязло на улицата със знамена в ръка. Hürriyet Daily отбелязва, че управниците искат да превърнат образователните институции в страната в религиозни имам-хатип училища.

Наскоро Световният икономически форум публикува списък с професиите на бъдещето. Hürriyet Daily саркастично посочва, че според този списък очевидно няма да има огромна нужда от имами в Четвъртата индустриална революция, и вместо това Турция се нуждае от по-добро обучение по математика, физика, биология и изкуства.

Преди време един от новоназначените училищни директори в Истанбул заяви, че се надява ислямът да започне да се изучава още по-задълбочено в училище.

„Дошло е времето да превърнем нашите училища в религиозни тренировъчни центрове”, заяви Шакир Войвот, цитиран от Daily Express. Преди опита за преврат от лятото подобно изказване би предизвикало широк отзвук. Но вече нищо не е същото.

България

В България ситуацията не е толкова тежка, но много неща трябва да се променят. Дотогава учителите трябва да се осланят на собствените си възпитателни методи.

Добри такива са поддържането на активна обратна връзка с учениците, провеждането на дискусии и вкарването на технологиите в учебния процес. Проучвания са показали, че ученето в група е много по-ефективно, защото помага да се видят различни гледни точки и да се обменят идеи.

Към всеки ученик трябва да има различен подход, тъй като всеки разбира и приема информацията различно.

Малко хумор също не би навредил. Време е учителите да забравят за сухото сковано поднасяне на информацията, като в същото време обаче не позволяват на учениците си да ги „подхлъзнат”.

Понякога е по-добре учителят да игнорира ученическите провокации и нарушенията на дисциплината. Ако обаче това поведение се задълбочи и стане системно, трябва да говорите с учениците насаме – не пред целия клас.

Източник:economic.bg