Испанската проза е гвоздеят на третия литературен фест в НДК

Литературата на Иберийския полуостров е акцент в тазгодишното издание на Софийския международен литературен фестивал, който беше открит в НДК. Гости ще бъдат 12 испански и португалски автори.

Сред тях са екстравагантният Хосе Карлос Сомоса, авторката на над 40 книги за деца и юноши Майте Каранса, португалският литературовед Педро Ейраш и сънародникът му Жозе Родригеш душ Сантуш, един от най-известните млади испански романисти Андрес Барба. Разговорите и срещите с тези творци ще се състоят от 8 до 13 декември в Мраморното фоайе на НДК на втория етаж.

Романът заема централна роля в програмата на събитието и темата се промъква под различни форми в цялата програма на фестивала. Днес в литературен клуб „Перото“ ще се проведе дискусия на тема „Съвременният български роман – употреби, експерименти, постижения (Кой и как чете Сервантесовия „Дон Кихот“ днес у нас)“. Интересът към романа, посветен на конкретно историческо събитие, ще събере писателите Алек Попов, Ангел Игов и Милен Русков. Автобиографичността в романа ще е фокус в дискусията с Георги Господинов и Маркос Хиралт Торенте. Болезнена тема като насилието над деца ще срещне писателките Теодора Димова и Майте Каранса.

 

Източник: segabg.com.