Изстрелването на люксембургския спътник не се отменя, въпреки санкциите на САЩ

Телекомуникационни спътници очакват изстрелване от Байконур, в това число и построеният за люксембургската компания SES. Според съобщенията на някои СМИ, изстрелването може да се отмени заради това, че съдържат американски електронни компоненти и попадат под забраната за експорт в Русия, установена от САЩ.

Люксембургската компания SES планира в щатен режим да осъществи запускането на телекомуникационния спътник от космодрома  Байконур, съобщил представителят на прес-службата на компанията Ив Фелт (Yves Feltes).

С ракетата носител „Протон-М“ изстрелване от Байконур очакват и турската Turksat,  и британската Inmarsat. По същата причина, като че ли ще бъдат отменени изстрелването на европейския спътник Eutelsat 3B и стартът на ракета с руския спътник „Экспресс-AM4R“.

„Към настоящия момент нямаме изменения в раписанието за изстрелване на Astra 2G във връзка със сложилата се ситуация“,  — казал Фелт. Съгласно информацията на официалния сайт на SES, изстрелването на спътника е планирано за второто тримесечие на тази година. По думите на Фелт, SES внимателно следи  ситуацията и при необходимост компанията е готова „активно да взаимодейства със съответните страни, за да я разберат правилно“.


РИА Новости
http://ria.ru/space/20140430/1006043533.html#ixzz30kHD8Rsd