Захарова: Предложението да отпишем част от дълга на Киев на фона на удължаването на санкциите звучи забавно

Предложението на ръководителя на представителството на ЕС в РФ Вигаудас Ушацкас Русия да отпише част от украинския дълг на фона на отказа да бъдат снети санкциите от Москва заради неизпълняването от страна на Киев на Минските споразумения, звучат забавно. Това написа официалният представител на руското министерство на отбраната Мария Захарова на страницата си във Facebook, предаде ТАСС.

„През последните няколко дни постоянният представител на ЕС в РФ Вигаудас Ушацкас направи редица оригинални, но противоречащи едно с друго, заявления, – отбеляза тя. – Първо той предложи Русия да постъпи приятелски и да отпише 20 % от дълга на Украйна. А на следващия ден заяви, че санкциите срещу Русия няма да бъдат снети: „Не трябва да се очакват новогодишни подаръци“.

„Получава се забавно: своите собствени пари, дадени на Украйна назаем, Русия трябва да подари приятелски, а на „подарък“ във вид на снемане на незаконните санкции, запазващи се всъщност заради неизпълняването от страна на Киев на Минските споразумения, не трябва да се разчита, – продължи Захарова. – При това на Киев „новогодишни подаръци“ във вид на многомилионни траншове превеждат цяла година“.

„Въпреки това, както виждаме, няма много смисъл в тях – вероятно не ги дават от сърце“, подчерта в заключение официалният представител на руското външно министерство.

По-рано тази седмица Ушацкас изрази надежда, че Русия ще последва примера на ЕС и доброволно ще преструктурира украинския дълг.

Преди това руският президент Владимир Путин обяви готовността на РФ за преструктуриране на дълга на Украйна в размер на 3 млрд. долара, ако САЩ, ЕС или голяма финансова институция дадат гаранции. Такива обаче не бяха получени. При това на 20 декември Украйна трябва изцяло да погаси кредита си към РФ, а в случай, че не го направи, 10 дни след изтичането на този срок Русия ще се обърне към съда.