Експерт: Турция ще се стреми към скорошно нормализиране на отношенията с Русия

След опита за държавен преврат Турция се нуждае от външни опорни точки, затова президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган ще се стреми към скорошно нормализиране на отношенията с Русия. Такова мнение изрази пред журналисти директорът на Института за Каспийско сътрудничество Сергей Михеев на кръгла маса, посветена на възможните последствия от държавния преврат в Турция, предаде ТАСС.

„Според мен, Ердоган още преди държавния преврат разбра, че е вдигнал прекалено висока летва в конфронтацията с Русия. Той разбра, че в ситуация, когато Турция има доста сложни отношения със САЩ и Европа и сериозни проблеми в Сирия, такава дълбока криза в отношенията с Русия просто не му е нужна“, каза експертът.

„Днес на Турция са й необходими някакви външни опорни точки, затова Ердоган ще върви по пътя на нормализирането на отношенията с Русия. А доколко тя ще бъде динамична, зависи от Москва“, заяви още Михеев.

По думите му, Русия не трябва да бърза за нормализирането на отношенията с Турция. „Струва ми се, че дори в случай на победа на пучистите, отношенията между Москва и Анкара щяха да се развиват горе-долу по същия начин“, заяви политологът.