Експерт: Турският траулер е можел да представлява реална заплаха за руския боен кораб

Екипажът на руския патрулен кораб напълно обосновано е открил предупредителен огън срещу турския траулер в Егейско море, тъй като риболовният кораб може да е бил пълен с взривни вещества за извършване на атака срещу бойния плавателен съд. Това заяви в неделя главният редактор на списание „Национална отбрана“ Игор Коротченко пред ТАСС.

Както съобщиха по-рано от руското министерство на отбраната, в неделя сутринта екипажът на патрулния кораб „Сметливий“ е открил предупредителен огън срещу турския траулер „Гечицилер Балик Чилик“, плаващ точно срещу него. В резултат на стрелбата турският плавателен съд променил курса си.

По-късно в руското министерство на отбраната бе спешно извикан турският посланик, на когото бе предложено да предупреди Анкара за възможните последствия от подобни епизоди.

„Руските военни моряци са действали в съответствие със създалата се ситуация. Те не са могли да изключат възможността, че турският кораб, идващ срещу тях, не е бил миниран, за да послужи като плаваща бомба“, отбеляза Коротченко.

„Всяко плавателно средство може да бъде използвано в качеството на брандер (плавателен съд, натоварен със запалими или взривни вещества, който се запалва и се пуска срещу неприятелски кораби) с цел взривяване на кораба. А на плавателен съд като траулера може да бъде натоварен с няколко тона взривни вещества“, поясни експертът.

Той припомни, че през 2000 г. на пристанище Аден с помощта на миниран моторен катер терористи-камикадзета атакуваха и повредиха американския миноносец „Коул“. Корабът получи голяма пробойна, имаше и жертви сред екипажа. По думите на Коротченко, предвид този епизод, днес всеки боен кораб от ВМС на САЩ „просто веднага би открил огън на поражение в случай на несанкционирано приближаване“.

„По този начин действията на екипажа на „Сметливий“ са изцяло правомерни. Още повече, екипажът на руския кораб е постъпил хуманно, откривайки предупредителен огън и давайки възможност на турския да се оттегли. Ние просто демонстрирахме готовността си да пресечем всички потенциално враждебни действия, а да се определи от какво се ръководи капитанът на чужд кораб, игнориращ нееднократните предупреждения, е невъзможно“, отбеляза експертът.

Коментирайки причините за действията на турския траулер, Коротченко изрази мнение, че това „напомня за планирана провокация, защото всеки граждански капитан прекрасно разбира, с какво у съпроводен изходът на военен кораб с такива намерения, които може да бъдат тълкувани двояко“.