„Десен сектор” се превърна в чужд сред свои

Чужда сред свои се оказа неформалната дясноекстремистка групировка „Десен сектор”, обединила активисти на редица украински националистични организации при протестните акции в Киев.

Те на практика отказаха да се подчиняват на официалната киевска власт, между другото, подкрепяна от тях. Стигна се дотам, че лидерът на тази организация и депутат във Върховната рада Дмитрий Ярош заплаши лидера Петро Порошенко, че ще го сполети съдбата на предшественика му Виктор Янукович. Ще припомним, че бившият украински президент Янукович бе свален от власт през февруари миналата година заради масови протести.

Съветникът на украинския президент Петро Порошенко Юрий Бирюков заяви пред медиите за нежеланието на бойците от радикалната военна организация „Десен сектор” да служат легално в Донбас по договор. Той отбеляза, че на бойците са им били предложени няколко варианта на договори, но нито един не ги е устроил.

Въоръжените сили са структура, обединена от дисциплина, ред и система на субординация. А когато едно патриотично подразделение декларира желание да бъде легално, но и съхранявайки автономия, на никого да не се подчинява – това е от областта на научната фантастика, смята съветникът на президента на Украйна.

Ще припомним, че през октомври 2014 г. един от командирите на батальоните на „Десен сектор” заяви, че батальоните на Доброволческия украински корпус не са подчинени на Украйна. В момента радикалите от „Десен сектор” воюват срещу опълченците в Донбас в състава на т.нар. сили на „АТО”.

Украинското Министерство на отбраната и „Десен сектор”,  който и стана инициатор на идеята, планираха да създадат експериментален универсален 55-ти батальон. Негови членове е трябвало да станат участниците в доброволчески формирования. Миналата неделя по украинската телевизия дори показаха пилотния проект. В репортажа здрави момчета в камуфлажни дрехи показваха мускули, храбро демонстрирайки на зрителите бойното си майсторство.

Лидерите на „Десен сектор” не харесаха предложението на отбранителното министерство. Подопечните на Дмитрий Ярош отхвърлиха схемата на тази легализация. И сега създаването на „универсален батальон”, чиято главна задача беше да вземе под контрол големите градове на страната – Киев, Одеса, Харков и др., е под въпрос. Междувременно самият Ярош разказа в социалните мрежи, че е посрещнал Новата година на фронтовата линия в Донбас.

Източник: „Гласът на Русия“