Генерал от НАТО: Путин се готви за мълниеносно превземане на цяла Източна Европа

Генерал от НАТО: Путин се готви за мълниеносно превземане на цяла Източна Европа

Публикувано от:

Владимир Путин е подготвил руската войска за „мълниеносно“ превземане на Източна Европа, предупреждава британският генерал в оставка Ричард Ширеф, заемащ по-рано длъжността Върховен главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. Ширеф счита, че членовете на алианса трябва да укрепят отбраната и да увеличат присъствието си на територията на Полша, пише британското издание Express, цитирано от Правда.ру.

Ако в случай на превземане членовете на НАТО не отговорят на заплахата, ще се разгърне глобален световен конфликт, който ще се превърне във „фатален“ за алианса, цитира източникът думите на генерала.

Ширеф отбелязва още факта, че през последната година и половина Русия само е увеличила военната агресия, тъй като президентът Путин се стреми да отвлече вниманието на обществото от икономическите проблеми вътре в страната. По думите на генерала, дори след въвеждането на западните санкции, руската армия все още може да бъде оценена като най-мощната държавна сила.

„Очевидно е, че Русия е способна да удиви Запада… възможно е със разрушителни последици за Източна Полша и фатални – за самия алианс“, предупреждава генералът в доклад, озаглавен като “Arming for Deterrence” („Въоръжение с цел сдържане“). В него Ширеф твърди, че Путин лесно може да „намери всякакъв предлог, който ще се впише в пропагандистката му гледна точка“, за да оправдае сблъсъка със Запада. Той описва хипотетична ситуация, при която Москва има възможност да нахлуе на територията на Полша. Например, Русия може да „изпревари удара на НАТО“ или да навлезе в Полша за „защита на достъпа към Калининград“.

„Дори и ако Москва в момента няма намерение да отправя предизвикателство към НАТО, това може неочаквано и изведнъж да се промени“, подчертава екс-генералът.

Той обаче признава, че Москва вече е изготвила план за всеки развой на събитията. За НАТО съществува опасност, че западните лидери могат да разберат неправилно действията и изявленията на Русия, считайки, че тя ще се подчинява на правилата. The Daily Mirror пише, че „ужасяващият“ доклад на Ширеф описва в детайли как Русия може „скоропостижно“ да обяви война на НАТО.

Според бившия генерал руските войски могат да нахлуят в Полша и мълниеносно да отделят Прибалтика от алианса. Съществува обаче силно подозрение, че всичко това може да е само прикритие за прехвърляне на военни, които войските на алианса няма да успеят да отблъснат, счита Ширеф. По този начин, според него, Русия може да превърне планираните или внезапните си военни учения в операция срещу една или всички страни в Прибалтика. В качеството на единствен начин за сдържане на Путин от „съблазънта“ за създаване на конфликт в Европа, Ширеф предлага съществено да бъдат увеличени войските в Полша. „Членовете на НАТО не заделят достатъчно средства за отбрана, за да възстановят диапазона от възможности, необходими за сдържане на укрепналата и агресивна Русия“, подчертава Ричард Ширеф.

Припомняме, че миналата година по време на интервю за швейцарска телевизия руският президент Владимир Путин заяви, че „стратегическият баланс на силите гарантира мира в целия свят и не позволява да възникнат големи въоръжени конфликти в Европа“. Руският лидер увери, че на Русия не е заинтересована в конфронтация със Запада, но страната ще защитава винаги интересите си.