Генерали от НАТО: Ученията Trident Juncture ще станат „предупреждение“ за Русия

Ученията на НАТО Trident Juncture-2015 са призвани да играят определена роля в политиката на „сдържане”, съобщават американски и канадски медии, позовавайки се на генерали от Алианса, пише РИА Новости.

„Надявам се, че Русия наблюдава тези учения”, заяви командващият силите на САЩ в Европа генерал Бен Ходжес, цитиран от канадското издание National Post. Според него, демонстрацията на възможности е важна част от политиката на „сдържане”. „Става дума не само за това да имаш потенциал, но и да го покажеш на Русия”, цитира американското издание Army Times генерала.

Канадският генерал-лейтенант Стив Боуз е съгласен с това, че ученията Trident Juncture трябва да станат предупреждение за Русия, предаде National Post. „Това трябва да бъде сигнал на няколко равнища“, каза той. Ученията трябва да демонстрират способността на членовете на Алианса да действат съвместно, както и политическата им готовност. Всяка страна е вложила в тези учения немалко ресурси, отбелязва Боуз.

„Координираното мащабно придвижване на войници, кораби и авиация е предназначено да уточни и провери техния потенциал, а също така да предаде ясен сигнал на Русия или други възможни противници”,  пише кореспондент на Associated Press, чиято публикация е препечатана от няколко канадски и американски медии.

Нито една медия обаче не разглежда възможността поне част от участващите в учението 36 хиляди души, 140 самолета и 90 кораба да вземат участие в операциите срещу ИД.

Припомняме, че на 21 октомври на територията на Испания, Португалия и Италия започна активната фаза от ученията на НАТО Trident Juncture-2015, които ще продължат до 6 ноември. В тях участват близо 36 хил. военни от 30 страни в света, включително и от нечленуващите в НАТО Австрия и Швеция. В маневрите участват 140 самолета, 90 кораба и подводници.