Гала-концерт на лауреатите на фестивалите „Сребърни чучулиги“ и „Альоша“

Една обикновена дата в календара успя да се превърне в празник, събрала заедно лауреатите на ХVIII фестивал на патриотичната и антифашистката песен „Сребърни чучулиги“ и ХV фестивал на фронтовата песен „Альоша“. На 25 ноември 2017 г. наградените изпълнители и ентусиазираната публика пяха незабравими български патриотични и руски фронтови песни в препълнената зала на Руския културно-информационен център в София. Гала-концертът на победителите бе организиран от Фондация „Устойчиво развитие за България“ и Българския антифашистки съюз, подпомогнати от обществени организации, членове на Общонационалния организационен комитет на фестивалите със съпредседатели г-жа Станка Шопова и г-н Симеон Игнатов.

Всяка година фестивалите тематично са свързани със забележителни годишнини от нашата история. Мотото на фестивалните изяви през 2017 г. премина под знакови събития:

-140 г. от началотo на Руско-турската освободителна война (1877-1878г.)

-По пътя към Победата. От историческите битки към историческата Победа на 9 май 1945 г.

Във фестивалите едновременно можеш да се наслаждаваш на изключителни музикални изпълнения на над 1000 изпълнители от 5 до 85 години и същевременно да направиш истинско пътешествие. Защото участниците за поредна година, водени от своята любов към българската и руската песен, пристигнаха от всички краища на родината: София, Бургас, Черноморец, Шумен, Добрич, Русе, Кърджали, Пловдив, Мездра, Белово, Севлиево, Стрелча, Велинград, Ракитово, Ямбол, Сливен, Своге, Перник, Горна Оряховица, Елин Пелин, Червен бряг, Кнежа и др. И двете фестивални прояви днес са смисъл и съдържание на дългогодишния труд на стотици самодейци и професионалисти, свързани с песента – композитори, музиканти, поети, изпълнители, педагози, организатори. Всяка година талантливи участници подаряват своите изпълнения и получават аплодисментите на благодарните зрители, като изпълнителското им майсторство непрекъснато расте, расте и броят на песните, написани от участници, както и аранжименти, направени от диригентите на групите.

И тази година заедно бяхме с нашите приятели – изпълнители от Русия, Молдова, Македония.

Авторитетното жури, което отличи най-добрите, бе с председател Милен Тотев и членове: проф. Стоян Ангелов, маестро акад. Виолета Ковачева, доц. д-р Сабин Леви, Вили Икономов и Лозан Такев.

По традиция, Гала-концертът на лауреатите на фестивалите се превърна в празник на дружбата, музиката и творческото вдъхновение. Една изключителна проява, съпроводена от много красота и феерия от звуци, която присъствалите дълго ще помнят.

Към това тържество на хубавата песен и изпълнителското майсторство се присъединиха: г-н Алексей Новоселов – съветник по културните въпроси в посолството на Руската федерация, Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе – извънреден и пълномощен посланик на Република Куба, Н.Пр. Темиртай Избастин – управляващ посолството на Република Казахстан, г-жа Нюрка де ла О Мохена – консул в посолството на Куба, представители на организациите на творческите съюзи, на обществени организации, на военно-патриотични организации, ветерани от войните, герои на труда, бележити творци.

В началото на концерта бе почетена паметта на великия син на Куба и на прогресивното човечество Фидел Кастро по повод една година от преминаването му в Пантеона на безсмъртните.

Г-н Алексей Новоселов огласи поздравителен адрес до лауреатите, организаторите и гостите от Н. Пр. Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация, в което се подчертава, че такива събития показват на дело, че традициите на културната и духовната общност на братските славянски народи от Русия и България никога не остават в миналото, и че многовековното ни приятелство има голямо бъдеще.

Г-н Кирил Воронков, ръководител на отдел „Руски език и образование“ в РКИЦ поздрави участници и гости от името на Представителството на Россотрудничество в България.

Отличените изпълнители подариха на всички присъстващи песни като: „День Победы“, „Прощание славянки”, „Прощайте скалистие горы“, „България – Русия”, „Песен за Родината“, „Батак“ и др. песни, събрали всенародната признателност към героизма и победата, свободата и мира.

Наградите на лауреатите връчиха членовете на журито и представители на съорганизаторите на фестивалите.

Силен емоционален заряд дадоха изпълненията на вокална формация „Орфей“ от Пловдив, ВГ „Пятница 13“ от Ямбол, дамски камерен хор „Арфа“, хор „Планинарска песен“ и ВГ „Червена роза“ от София. Не може да ни остави равнодушен и фактът, че все повече млади хора и деца заявяват своя талант на сцената на фестивалите.Такива бяха изпълненията на малката Алис Коруджийска от Велниград, Юлиана Мур от Севлиево, Пейти Димитрова от Ямбол, както и на вече утвърдените: Лидия Кичанова от Черноморец, Никола Радиков от Кърджали, Райчо Митев от София, Георги Чолаков от Пловдив, Николай Шевченко от Русия.

Изпълнението на лауреата на фестивала „Красная гвоздика“ Николай Манолов не остави равнодушни в залата и гости, и участниците пяха заедно „За теб, Българийо“.

Специални гости на гала-концерта бяха Представителен народен хор от град Мытищи, Московска област, Руска федерация, с ръководител Алла Захарова, заслужил деятел на изкуствата на Русия, и Михаил Машко от Москва, които взривиха публиката със своите завладяващи изпълнения.

Участници, публика и гости бяха единодушни, че подобни събития припомнят на младите поколения за историческите, културните и духовните общности на нашите народи, за бойното им братство.

Няма достатъчно силни думи, с които да опишеш огромната любов на хора, дошли с единственото желание да споделят своя талант с колкото се може повече съмишленици. Текст, музика и изпълнения обединяваха присъстващите в залата и нееднократно сцена и публика се сливаха в едно.

Фестивалите ще продължат и занапред да поддържат интереса към хубавата песен и ще се утвърждават като средство за родолюбиво възпитание и утвърждаване на най-добрите съвременни духовни и морални ценности, за да пребъде дружбата между народите в днешния неспокоен и противоречив свят като средство за запазване на мира и разширяване на всестранното сътрудничество между тях.

Благодарим на всички участници, които съхраниха песните за нас и за тези, които ще дойдат след нас!

Общонационален организационен комитет на фестивалите