В Харков сблъсъци между демонстранти

Вчера в Харков пред сградата на областната администрация е имало сблъсъци между проруски демонстранти, протестиращи срещу новата украинска власт в Киев и поддръжниците на евромайдана.

Според очевидците,  участниците в сбиването са използвали бухалки и бутилки със запалителни течности. На мястото на инцидента са пристигнали няколко екипа на «Бърза помощ», има пострадали.
Според различни сведения, в момента около сградата се намират от 100 до 300 протестиращи, които, според думите им, нямат намерение да се разотидат, докато не постигнат от новите власти исканията си.
Напомняме, че в неделя в Харков, Луганск и Донецк се проведоха митинги под руски знамена в подкрепа на федерализирането на Украйна.
В Харков над сградата на областната администрация беше издигнато руското знаме. Преди това демонстрантите свалиха знамето на Украйна от покрива на сградата. В Донецк демонстрантите превзеха сградата на областната администрация. През нощта митингуващи в Донецк завзеха и сградата на областния отдел на Службата за сигурност на Украйна. Дпутатите от Донецкия областен съвет обявиха държавната независимост на Донецката народна република.
В понеделник привърженици на федерализацията и противници на настоящата власт в Украйна издигнаха барикади пред входа на сградата на Харковската областна администрация, като използваха включително и автомобилни гуми. Това съобщават местни медии, като уточняват, че влизането на служители на администрацията остава частично ограничено. В Луганск неизвестни лица, които се намират в сградата на областното управление на Службата за сигурност на Украйна, превзеха стая, в която се е съхранявало оръжие.