В Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ започна зареждането с ядрено гориво

В Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ в Китай започна зареждането със свежо ядрено гориво. На 18 август 2017 г. в новостроящия се енергоблок бе заредена първата горивна касета. Общо в реактора предстои да бъдат заредени 163 топлоотделящи сборки. След приключване на зареждането с гориво и изпълнение на всички дейности по въвеждане в експлоатация, ще последва излизане на минимално контролируемо ниво и след това – енергийно стартиране.

Първата сборка с ядрено гориво бе успешно заредена в 23:00 ч. местно време в реактора на Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ, заяви вицепрезидентът на Групата компании ASE за Южна Азия Андрей Лебедев. „По този начин, с изпреварване на графика, започна етапът на физическото пускане на енергоблока. До края на тази година е планирано включването на енергоблока към националната мрежа, която захранва Източен Китай.“

Трети и Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ се изграждат със съдействието на Групата компании ASE.

 „Това е ключово събитие в строителството на втория ред на Тянванската АЕЦ“, заяви президентът на Групата компании ASE Валерий Лимаренко.“ Показателно е, че първите два енергоблока, построени от нас в сътрудничество с китайските колеги, са признати за едни от най-добрите в страната. На площадката на централата Групата компании ASE внедрява най-съвременните разработки и технологии в областта на ядрената енергетика и управлението на строителството. Надяваме се, че и втори ред на Тянванската АЕЦ ефективно ще служи на китайския народ, укрепвайки сътрудничеството между нашите страни, коментира Лимаренко.

Тянванската АЕЦ е най-големият обект на руско-китайското икономическо сътрудничество. Пускането на Първи и Втори енергоблок бе през 2007 г. Ежегодно първи ред на Тянванската АЕЦ изработва повече от 15 милиарда киловатчаса електроенергия. Началото на търговската експлоатация на Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ е планирано за 2018 г.

Справка за проекта:

Сътрудничеството по изграждането на Трети и Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ е на основата на Протокола между правителствата на Русия и Китай за сътрудничество при изграждането на територията на Китай на Трети и Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ. Изливането на „първия бетон“ на Трети енергоблок се състоя на 27 декември 2012 г.

В основата на изграждането на Тянванската АЕЦ е руският проект АЭС-91 с реактор ВВЕР-1000, който напълно отговаря на изискванията на съвременните нормативно-технически документи на Китай, Русия и МААЕ. Изграждането на Тянванската АЕЦ се осъществява от Дзянсу корпорация за ядрена енергия (JNPC), заедно с руската компания „Атомстройекспорт“.


Tianwan_NPP

Справка за компанията:

Групата компании АSE е създадена при формиране на инженеринговото подразделение на руската държавна корпорация „Росатом“ чрез обединяване на четири водещи компании от отрасъла – АО ИК „АСЕ“, АО „Атомстройекспорт“, АО„Атоменергопроект“ и АО „АТОМПРОЕКТ“.

АSE е един от лидерите в световния ядрен инженерингов бизнес, като заема 30% от световния пазар за изграждане на АЕЦ. Представителствата и оперативните офиси на АSE действат на територията на 15 държави в света. Почти 80% от поръчковия портфейл на компанията идва от проекти зад граница.

Освен това, АSE реализира проекти за строителството на обекти за третиране на радиоактивни ядрени отпадъци и отработено ядрено гориво, обекти в сферата на топлоенергетиката и оказва пълния спектър от услуги за договори за инженеринг, реализация и строителство, управление на проекти и услуги за всякакви сложни инженерни обекти.

АSE разработва и активно внедрява иновационна система за управление на проекти за изграждане на сложни инженерни обекти – Multi-D, която позволява по-ефективно да се управляват параметри като бюджет, срокове, качество. Компанията се ръководи от доктора на икономическите науки Валерий Лимаренко.