В Латвия искат извинение от НАТО

Кметът на латвийския град Вентспилс – Айварс Лембергс е изпратил писмо до Генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, в което настоявал за извинение във връзка с поведението на военнослужещите на НАТО в този град.

По информация на mixnews.lv, във Вентспилс от 9 до 22 май се провеждат международни учения за откриване на мини Open Spirit 2014, в които участват 26 кораби на страните на НАТО и ЕС. През почивните дни в резултат на инциденти в града, основно около увеселителните заведения, няколко военнослужещи са получили травми, в това число един холандски войник е в болница с тежка травма на главата, съобщава РИА Новости.

В писмото, което е адресирано също така и до Министъра на външните работи на Латвия Едгар Ринкевич и Министъра на отбраната Раумонд Вайонис , Лембергс изразява съмнения относно това, доколко е безопасно за обществото присъствието във Вентспилс на натовски военни.

Вземайки под внимание поведението на войниците на НАТО, е невъзможно да се прогнозира какви опасности те носят на жителите на града. Не е известно на какво са способни в състояние на силно алкохолно опиянение и имайки на кораба такава мощна военна техника и въоръжение“, – е казано в изявлението на кмета на Вентспилс.

Лембергс по-рано е нарекъл поведението на военнослужещите на НАТО „свинство“.

http://www.infox.ru/authority/mans/2014/05/15/Mer_latviyskogo_goro.phtml