Войната срещу тероризма е лъжата на века. Кои са терористите?

Светът осъди атентатите от 11 септември и поиска от САЩ да определи какво точно означава тероризъм. САЩ все още няма отговор.

Изглежда,че не само американската администрация отказва да определи какво означава тероризъм. В телевизионно интервю Едуард Пек, бивш ръководител на американската мисия в Ирак и зам.-началник на Комисията за борба с тероризма в Белия дом по времето на президента Рейгън, заявява следното: “През 1985 г., когато бях зам.-началник на комисията по борба с тероризма, поискаха от нас да предложим варианти за определение на тероризма. Предложихме шест варианта, но всички бяха отхвърлени, защото след внимателното разглеждане на тези варианти се оказа, че страната ни ги е практикувала“.

Изследователят в Харвардския университет G.Chengdu пише: “Както Ал Кайда, така и „Ислямска държава“е произведена в САЩ като терористичен инструмент, предназначен за разделяне и окупиране на страните, богати на газ и петрол, в Близкия изток и за противопоставяне на влиянието на Иран в региона. Уилям Одъм, който оглавява Агенцията за национална сигурност по времето на президента Роналд Рейгън, твърди, че “независимо в какви размери САЩ използва тероризма в периода 1978 г.-1979 г. Тогава Сенатът трябваше да приеме закон срещу международния тероризъм, но при всяка формулировка мненията на адвокатите бяха, че САЩ ще бъдат определени като държава, практикуваща тероризма“. G.Chengdu добавя, че още „през 70-те години на миналия век ЦРУ използва Мюсюлмански братя в Египет като бариера срещу разширяването на марксизма, помага на „Джамаа ал исламия” в Пакистан срещу Зулфикар Али Бхуто и използва Ал Кайда срещу СССР в Афганистан“. Отношенията между САЩ и ислямистките движения се определят от общи интереси.

Ако трябва да говорим за държавни практики, свързани с тероризма, не можем да не посочим атомните бомби, които САЩ използваха срещу Япония и които причиниха смъртта на стотици хиляди невинни жертви, както и химическото оръжие срещу Корея, загиналите 500 000 деца в резултат на войната в Ирак и снабдяването на Израел с оръжие и бомби по време на израелските бомбардировки срещу Газа. Има и други подобни примери, но изводът от всичко това е, че тезата за войната срещу тероризма е лъжата на века. Тази война е проектирана да служи на интересите на американската империя.

Да предположим,че целта на войните е да служат на интересите на американския народ. А войната срещу наркотиците, която беше обявена от президента Никсън в началото на 70-те години на миналия век?

Едно проучване в САЩ показва, че вероятността един американец да претърпи автомобилна катастрофа е 1904 пъти по-голяма, отколкото да пострада при терористичен акт. За сравнение, 2 996 души е броят на жертвите в атентатите от 11 септември, същата година загиналите американци от злоупотреба с наркотици са 40 000. Националното бюро по контрол на наркотиците установява, че размерът на търговията с наркотиците в Америка е около 100 милиарда долара годишно. Националното статистическо бюро изчислява, че 800 000 младежи на възраст между 12-17 г. продават наркотици през тази година. Статистиката от предишната година сочи, че 25,4% от учениците продават и употребяват наркотици в САЩ. Загиналите американци от злоупотреба с наркотици от 2001 г. до днес са около половин милион души, а загиналите в резултат на терористичните нападение са около 3000 души.

Правителството на САЩ не се бори срещу трафика на наркотици, а напротив, участва в търговията чрез разузнавателните си агенции и това става ясно от разследване за скритата война на САЩ в Никарагуа от 80-те години на миналия век, когато ЦРУ финансира контрареволюцията в Никарагуа с парите от търговията с наркотиците. В доклад от 1988 г. на комисията по повод събитията в Никaрагуа, оглавена от сенатора Джон Кери (понастоящем държавен секретар на САЩ), той е написал: “В действителност висшите политици и американски служители не са против използването на печалбите от трафика на наркотиците, защото това е идеален начин за финансиране на операции под прикритие в Никарагуа.”

Нека не забравяме, че първата англо-китайска война, известна като Опиумната война (1839-1842 г.), е била след налагането на забрана на употребата на опиум в Китай – война, спечелена от британците, които налагат контрол върху търговията с опиум.

На въпрос за „Ислямската държава“ в Сирия и Ирак Греъм Фулър, бивш офицер от ЦРУ, отговаря: „САЩ е една от силите, които са допринесли за създаването на тази организация като резултат от техните действия и разрушителните войни в Близкия изток, но основният фактор за раждането на „Ислямската държава“ е войната в Ирак.“

Ако погледнем към всички райони по света, където има тероризъм (според американската концепция) и американско военно присъствие, ще заключим, че над 90% от тях са мюсюлмански държави с огромни природни ресурси от петрол и газ.

 

Написана от Абдулхай Залум

Източник: http://alaqssa.org

Източник: http://www.mesbg.org