Бивш посланик в Киев: САЩ нямат надеждна противоракетна отбрана

Бивш посланик в Киев: САЩ нямат надеждна противоракетна отбрана

Публикувано от:

САЩ разполагат само с ограничени възможности в противоракетната отбрана (ПРО), констатира бившия посланик на САЩ в Украйна Стивън Пайфер в списание The National Interest.

Авторът сега е старши сътрудник на Центъра по делата на САЩ и Европа при Бруклинския институт. В Щатите просто не съществува надеждна и достъпна система за отбрана от междуконтинентални балистични ракети (МБР) и балистични ракети от подводници, твърди експертът.

Според него, започвайки от 1983 г. историята на ПРО на САЩ е история на „топящи се надежди”. В рамките на Стратегическата отбранителна инициатива на президента Роналд Рейгън се подразбираше нападение с хиляди бойни глави. При Джорж Буш-старши вече се говореше за не повече от 200 бойни глави. Програмата „Национална противоракетна отбрана” на Бил Клинтън вече предвижда не повече от 20-ина глави.

Пайфер пояснява, че ракетите-прехващачи, въведени в експлоатация по времето на президента Джордж Буш-младши, така и не били тествани както трябва.

Освен това Пайфер добавя, че САЩ не бива да забравят: докато те развиват ПРО, други страни също няма да стоят със скръстени ръце./БЛИЦ