Бившият румънски президент призова за обединение с Молдова

Бившият румънски президент призова за обединение с Молдова

Публикувано от:

Бившият румънски президент Траян Бъсеску призова за започване на процеса на обединение с Молдова. Той каза това пред журналисти днес, след като през уикенда се завърна в политиката, оглавявайки партията “Народно движение”.

“В Молдова, има три варианта за развитие. Първият – възможно най-скоро да се получи перспективата за членство в ЕС, вторият – да се обедини с Румъния и третият – Русия да дойде и да реши проблема”, заяви Бъсеску. Той обясни, че е информирал за тези три варианта чуждестранните политически лидери. Сред тях са бившият френския президент Никола Саркози, председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол и еврокомисарят по разширяването и политика на съседство Йоханес Хан.

Бившият ръководител на Румъния смята, че ако първият вариант зависи от страните от ЕС, то вторият – само от Кишинев и Букурещ. Като президент Бъсеску многократно заявяваше, че обединението с Молдова трябва да се превърне в нов национален проект на Румъния, така както присъединяването към ЕС и НАТО. Миналата година думите му предизвикаха силна реакция на молдовското ръководство, а според проучвания на общественото мнение идеята не е подкрепяна от преобладаващото мнозинство от населението.

Отношенията между Кишинев и Букурещ сериозно се влошиха след бунтовете през април 2009 г., когато протестиращи подпалиха молдовския парламент и издигнаха румънски знамена и лозунги, призоваващи за единство. В отговор бившият молдовски президент Владимир Воронин изгони румънския посланик и въведе визов режим на границата с Румъния. Въпреки това, след като дойде на власт в страната след предсрочните избори, проевропейската либерална партия започна процес на затопляне на отношенията.

Източник: БГНЕС.