Барозу си призна за точните думи на Путин

Думите на президента на Русия Владимир Путин, че уж ако иска „може да превземе Киев за две седмици“, цитирани от председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу, са били извадени от контекста и имат друг смисъл. Това пише Wall Street Journal, позовавайки се на официалният представител на ЕК Пиу Аренкилде-Хансен.

„Аз мога да добавя само, че председателят Барозу по време на закрито заседание е информирал своите колеги в Европейския съвет за телефонния разговор, която е провел с президента Путин. За съжаление част от неговата информация е била огласена в откъснат от контекста вид“, коментира за Wall Street Journal Аренкилде-Хансен. Тя добавя, че в настоящият момент „този въпрос се решава по дипломатически канали, а не чрез пресата“.

Напомняме, че миналата седмица италианският вестник Repubblica написа, че Барозу разказал на срещата на ЕС за своя разговор с Путин. „Когато го попитах за военните в Украйна, руският лидер премина към заплахи“, цитира изданието Барозу. „Проблемът не е в това. Но ако поискам мога да превзема Киев за две седмици“, цитира какво бил казал Путин Repubblica като се позовава на думите на Барозу. Според председателя на ЕК с тази фраза Путин искал да каже: „Не ме провокирайте с нови санкции“.

По-късно официален представител на Кремъл обяви, че администрацията на президента Путин разполага с писмен и аудиозапис на проведения разговор. Поставено бе условие, че ако в срок от два дни председателят на Еврокомисията Барозу не възрази, то тези записи ще бъдат огласени. Яснота по възникналия проблем внася сега обяснението на Аренкилде-Хансен, от което се разбира, че действително думите на Путин в конфиденциалния разговор с Барозу, са били огласени в откъснат от контекста вид.