Американски военен експерт: Малцина в НАТО могат да се сравнят с нивото на РФ

Руските въоръжени сили доказаха в Сирия погрешността на оценките на западните анализатори, склонни да занижават възможностите им, пише специалистът по въпросите за националната сигурност, офицер от ВМС на САЩ Гарет Кембъл, предаде РИА Новости.

Авиогрупата на руските ВКС по време на многобройните полети ефективно нанася въздушни удари върху цели на въоръжените формирования, воюващи срещу правителствените сили в Сирия. „Почти никой от съюзниците ни в НАТО не може да се сравнява с това, което Русия е направила в небето досега“, пише американският военен. Това е горчив урок за въздушните кампании на Алианса в Косово и Либия, добавя той.

Някои западни автори оцениха ниско потенциала на руския военноморски флот, отбелязва Кембъл. Както се оказа обаче, корабите от Каспийския флот са способни да стрелят с крилати ракети по цели на далечина над 900 км. По думите на военния експерт, аналогичните надводни кораби на САЩ, при това по-големи, не могат да направят нищо подобно.

„С малки, нескъпи, технологично опростени и лесни за производство кораби руският флот демонстрира уникален потенциал и подчертава резултатите от усилията за модернизация“, пише Кембъл.

Черноморският флот на РФ на свой ред доказа способността си да издържа дълги операции: над три години корабите му извършваха доставки за сирийските войски през Латакия и Тартус, отбелязва експертът.

Много анализатори наричаха Русия слаба във военно отношение, но в Сирия Москва показа, че „има възможността и потенциала <…>, за да привлече обикновено оръжие за постигане на ограничени политически цели“, пише той. Според него, подценяването на руските въоръжени сили е опасно за НАТО.