Петиция: НЕ на координационен център на НАТО във Варна!

Български Национален Съвет за мир с председател проф. Нако Стефанов, дфн., д-р ист., стартира петиция срещу изграждането на координационен военноморски център на НАТО във Варна. Тя е адресирана до институциите в страната и до всички български граждани.

„След като беше анонсирана идеята за изграждане на такъв координационен център на НАТО във Варна, започна убеждаване, че той не представлява заплаха, тъй като не бил военна база. Но според мнението на редица експерти от сигурността логистичният център ще се превърне в първостепенна мишена при ескалация на напрежение между Запада и Русия.

Именно поради засилващото се геополитическо напрежение по света и Черноморския регион, разполагането на военни съоръжения от какъвто и да е тип, създава огромен риск за нашата страна и особено за град Варна, където се планира да бъде базиран този център.

Това е опасност за националната сигурност от една страна, от друга застрашава икономиката, в частност туризма във водещия туристически център на България, а от трета предполагаемото засилено военно присъствие съдържа заплахи за екологията на целия регион.“, заявяват от Български национален съвет за мир.

От гражданската организация се обръщат към всички родолюбиви българи с призив да подкрепят петицията и да не допуснем превръщането на страната ни в мишена заради чужди интереси.

Тук можете да подкрепите петицията – https://www.peticiq.com/273212