На 3 март: Казанлъчани се поклониха пред паметника на ген. Скобелев

Представители на НД „Русофили” – Казанлък, на Дискусионен клуб за леви идеи „Георги Кирков”, КНСБ „Арсенал”, Клуб на ветераните и граждани се преклониха пред загиналите руски воини и български опълченци за свободата на България. Те положиха венци и цветя на Паметника на свободата на връх Шипка.

Корнелия Владева пък с представители на ТД „Орлово гнездо” изкачиха върха пеша като в ранната утрин на 3-ти март те се отправиха към върха от храм-паметник „Рождество Христово” в град Шипка.

Част от представителите на НД „Русофили” – Казанлък, Клуб „Георги Кирков”, Клуб на ветераните, КНСБ „Арсенал” взеха участие в градските чествания на 3-ти март в Казанлък. Те се включиха в ритуала по тържественото издигане на трибагреника пред сградата на Община Казанлък и тържествената заря-проверка, която се проведе на 2 март вечерта на площад „Севтополис” в Казанлък.

На 3-ти март, представители на Русофили – Казанлък, Ветерани, синдикалисти заедно поднесоха цветя и се поклониха пред паметника на генерал Скобелев в центъра на Града на розите.

Симпатично впечатление направи, че при пристигането на паметника на Белия генерал вече имаше положен букет цветя и малко спретнато букетче с кокичета от родолюбиви българи.

По време на поклонението пред паметта на героите се присъединиха и хора от пенсионерските клубове в Казанлък и Шипка.

„Ние сме призвани да пазим историята на България, такава каквато е. Призвани сме да я предадем на идните поколения. Защото народ без история няма бъдеще. Поклон и слава на знайните и незнайни герои, загинали за свободата на България! Да живее България! Време е за ново българско възраждане!”, каза Яница Станчева – председател на Русофили – Казанлък пред събралото се множество.

Паметникът на генерал Скобелев може да е забравен или неглижиран от политиците, но не е забравен от обикновения български гражданин.

През деня на 3-ти март паметникът бе посетен и от случайно минаващи млади хора с малки деца, които се покланяха и поднасяха стръкове цветя в знак на признателност и почит към храбростта и саможертвата на руските воини и българските опълченци.

Паметникът на ген. Михаил Скобелев в цял ръст е открит през 2013 година от кмета на община Казанлък Галина Стоянова и председателя на Национално Движение „Русофили” Николай Малинов.

Арх. Венцислав Йочколовски е автор на проекта на паметника.

Паметникът представлява фигура в цял ръст на руския пълководец, излята от бронз и поставена върху гранитен капител. Фигурата на ген. Скобелев е дело на художника Ангел Спасов и е единствената в света скулптура на военноначалника в цял ръст, която се съхранява в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ За изработката на паметника от скулптурата в Плевен е направена една единствена отливка. Той е израз на почит към героизма на руските воини по време на Руско-турската освободителна война, от края на която през 2013 г. се навършиха 135 години.

Община Казанлък оказа изключително съдействие и подкрепа при реализацията на тази инициатива, подета от НД „Русофили”.

Поклон пред знайните и незнайните герои, загинали за свободата и независимостта на Отечеството!

Да живее България!

Автор: Яница Станчева