Електричеството още не беше открито, и горещата вода за чая се налагаше да се вари с дърва. За тази цел беше измислен самоварът.За начало трябва да се разпалят дървата и да се изчака, докато се загрее водата в самовара. След като се нагрее, самоварът започва да пее, да пъшка и да кипи. След като закипи, го поставят на масата, а върху него слагат чайника за запарката…
И тъй, на средата на масата стои самоварът. Върху него е чайникът, в който се запарва чаят. А на бялата празнична покривка се подреждат различни лакомства. Има и медени курабийки в чинийка, и гевречета и кифлички и бонбони и бучки захар, които се слагат в устата, когато се пие чая, и чаени чаши с дълбоки чинийки. В Русия са обичали да пият чай именно от чинийките, те се държат с три пръста и чаят се сърба от тях. Сърба се шумно. „Никъде по света не пият чай така, като в Русия – разказва Олга Юркина, уредничка на състоялата се неотдавна изложба „За самоварите и не само за тях…“ – В Китай и Япония пиенето на чай е цел на чайна церемония, там, освен чая, на масата няма нищо друго, в Англия могат да сложат на масата още и мляко. А в Русия чаят е повод за дълъг спокоен разговор, на масата задължително има разни пироги (пити с пълнеж),бонбони и всякакви други вкусни неща“. В Русия не само пият чай, но и похапват. Пиенето на чай може да продължи дълго и в това време могат да се решат много въпроси.
Остави коментар