Zeit: Украинският политически елит сам си изкопа гроба

Две години след Евромайдана украинската политика се върна към обичайното си състояние на хаос. Този път негов източник е неразрешимият конфликт между президента и премиера, зад който на първо място стоят интересите на олигарси, пише Zeit , цитиран от РИА Новости.

В Киев отново се разпалват протести и се чуват призиви веднага де се свали правителството. Исканията на протестиращите са също толкова жестоки, колкото настроението в обществото като цяло, но се създава впечатление, че политическото ръководство не се интересува от случващото се, властите са твърде заети с вътрешни конфликти, пише изданието.

В действителност най-страшната заплаха за политическия елит е самият той, по-точно неговата неспособност за споразумение. Миналата седмица президентът призова премиера да подаде оставка, но в парламента вотът на недоверие се провали, при това много загадъчно. Ако вярваме на многобройните оплаквания на депутатите ситуацията не се е разминала без намесата на олигарси, гласовете в парламента отново са били купени. Политическата ситуация в страната е близка до онази, която доведе до криза преди две години, отбелязва авторът на статията.

Наблюдавайки случващото се западните страни вдигнаха тревога. Министрите на външните работи на Германия и Франция спешно се насочиха към Киев, за да оценят самостоятелно критичността на положението. Картината, на която станаха свидетели, не оставя илюзии: конфликтът между Порошенко и Яценюк достигна апогея си, не може да става дума за каквото и да е доверие сред политическия елит, подчертава Zeit.

Остава загадка по какъв начин политическото ръководство на страната планира да се споразумее за провеждането на реформи. Обаче за участниците в събитията, за разлика от страничните наблюдатели, ситуацията не изглежда драматична. Някои членове на правителството са в еуфория от това, че успяха да преживеят вота на недоверие. Въпреки това радостта им едва ли ще продължи дълго, тъй като показвайки пълна неспособност да достигнат компромис, те сами си подписват присъдата, пише изданието.