Yeni Safak: Целта на Русия и Китай е да сложат край на господството на долара

Yeni Safak: Целта на Русия и Китай е да сложат край на господството на долара

Публикувано от:

Сътрудничеството между Русия и Китай се развива в различни сфери на икономиката и в скоро време тяхното обединение ще сложи край на господството на САЩ, пише турският вестник Yeni Safak, цитиран от РИА Новости.

В последно време Москва и Пекин се съсредоточават върху финансовото взаимодействие: централните банки на двете страни са сключили споразумения за валутните отношения с цел да се оживи търговията в национални валути, посочва още вестникът.

„Най-показателен пример в този смисъл е руският енергиен гигант „Газпром”. Компанията мечтае максимално да се избави от долара в търговията. В тази връзка продължават преговорите за използване на юаните и/или рублите при изпълнение на енергийни договори, сключени с Китай”, пише изданието.

Ако руската икономика предпочита юана вместо западните валути в търговията, то това ще позволи да се намали рискът от последствията на икономическите санкции. Очаква се, че използването на юана ще позволи да се намалят разходите на всяка от страните.

Изданието подчертава, че по такъв начин Москва и Пекин се стремят да сложат край на господството на долара в света.

„Сега около 63% от резервите на централните банки в света са номинирани в долари. След долара следва еврото (22%). Частта на британските паунди и йената е около 4%, канадския и австралийския долар – 2%”,  пише турският вестник.

Китай и Русия отправят предизвикателство на Съединените щати. За реализацията обаче на този план, претендиращ за власт над световната икономика, на Москва и Пекин им трябват много време и труд, отбелязва изданието.

„И, което е още по-важно, тези планове изглежда не са по вкуса на всички”, заключава Yeni Safak.