XXI Московска олимпиада за малки ученици от 1. до 4. клас

XXI Московска олимпиада за малки ученици от 1. до 4. клас

Публикувано от:

Интервю с д-р Ирина Шопова от Детската академия на науките, изкуствата и спорта – организатор за България на Московската олимпиада за малки ученици от 1. до 4 клас

На 12.02.2017 г., неделя, ще се проведе XXI Московска олимпиада за малки ученици (1.-4. клас), съобщават от Детската академия на науките, изкуствата и спорта. През тази година Детската академия е организатор за България. Състезанието отново ще е под ръководството на математика Емил Карлов. Той беше дългогодишен преподавател в математическата гимназия в Ямбол, а от тази учебна година беше привлечен в Софийската математическа гимназия, а така също е и в екипа на Детската академия. Българчетата досега винаги са имали чудесно представяне, макар и да са доста сложни задачите.

Интервю с с д-р Ирина Шопова  

„Данибон“ се свърза с д-р Ирина Шопова от Детската академия на науките, изкуствата и спорта. Прочетете интервюто:

– През тази година Вие сте организатор на Московската олимпиада, как ще протече организацията на състезанието?

– Да, Детската академия е организатор на Московската олимпиада за малки ученици. Когато получим задачите, те ще бъдат преведени под ръководството на Емил Карлов и ще ги изпратим на всички училища, школи, учебни центрове, които са заявили участие.

– Как могат да се включат училищата, школите, центровете в състезанието?

– На 11 януари ще изпратим писма покани до училища, школи, центрове. На тези, които са заявили участие, ще бъдат изпратени задачите.

– В цялата страна ли ще бъде на една дата?

– Да, датата е само една – 12 февруари.

– Каква е таксата за участие?

– Таксата е 10 лева.

– Тази такса на всички места ли ще е еднаква?

– Да, част от таксата ще бъде за местните организатори.

– Как ще се извършва проверката?

– Проверката се прави по места, но материалите се изпращат след това по куриер до Детската академия.

– Какво е специфичното за това състезание?

– Това състезание е много интересно. Надявам се много българчета да оценят задачите, защото са много хубави. Тази година се включват в надпреварата и японските деца. Има нещо специфично при това състезание по отношение на проверката. Първата проверка отчита само дали задачата е вярна или не. Не се поставят точки. След това се прави скалата с точките въз основа на трудността на задачите спрямо това колко деца са я решили. Ако една задача е решена от повече деца, тя дава по-малко точки. Едва при втората проверка се поставят точки. Т.е. след втората проверка вече ще се знаят конкрентните точки. Има и още една особеност – тя е при награждаването. Дават се медали само за 1 и 2 място. Няма медал за 3 място. Но пък има 6 вида сертификати. Тяхното разпределение също е по-специфично.

– Как ще се раздават отличията?

– Ще ги получим в Детската академия и ще бъдат разпратени към местните организатори. Трябва да се има предвид, че сертификатите идват след месеци. Отнемат много време проверките, след това оценяването, разпределението на сертификатите и отличията.

– Ако има въпроси, към кого да се обръщат организаторите и състезателите?

– Ако имат въпроси, нека да ни пишат на office@childrens-academy-bg.com.

В София ще може ли да се заяви участие онлайн?

– Да ще бъде пусната електронна форма за заявление за участие.

Задачи за подготовка: Задачите в Московската олимпиада за малки ученици са много интересни, нестандартни, запомнящи се, но и много трудни. Разговаряла съм с възрастни, които споделят, че и те доста трябва да се замислят върху задачите за 1 клас.

Ето една приятна задачка за 1 клас от 2014 година:

„Маншон, Мъхеста брада и Полуобувка си купили сладолед. Маншон казал – „Най-много сладолед изяде Полуобувка“, „Не аз изядох по-малко от Мъхеста брада“- казал Полуобувка. „Ние с Полуобувка ядохме поравно сладолед“ – казал Мъхеста брада. Кой е изял най-малко сладолед, ако всички са излъгали?“

Задачи за подготовка:

Създател на Московската олимпиада е творческата лаборатория „2х2″ (Русия). Състезанието се провежда, ако не се лъжа, за 4-та поредна година в България.

Повече информация за предишните издания на Московската олимпиада можете да прочетете в „Данибон“