XVIII Национален и I Международен събор на приятелите на Русия

Първи международен русофилски събор ще се състои в местността „Паниците“ край Калофер

Приятели на Русия от десет държави се събират в събота, 16 септември, на своя първи международен събор. Той ще се състои  в местността „Паниците“ край Калофер, надграждайки традицията на българските русофили, за които съборът, провеждан години наред край язовир „Копринка“, ще има своето 18-то издание.

Събитието е организирано от Национално Движение „Русофили“ и учреденото през март т.г. в Москва Международно движение на русофилите (МДР). Съборът ще протече под наслов „С РУСИЯ В СЪРЦЕТО“.

Специален гост на събора ще бъде Сергей Бабурин, президент на Международната славянска академия за наука, образование, изкуство и култура.

Във връзка със събора и по повод учредяването на Международното движение на русофилите в неделя, 17 септември,от 11 ч. в Пресклуба на БТА ще се състои пресконференция на тема„Предизвикателствата пред българското и международното русофилство“. В нея ще вземат участие Николай Малинов – председател на Международното движение на русофилите, проф. Никола Аврейски, проф. Нако Стефанов, доц. Валентин Вацев, Александър Джурбавия (Албания), Ги Метан (Швейцария), Иван Костич (Сърбия), Микис Филаниотис (Кипър), Патрик Поппел (Австрия), Ян Чарногурски (Словакия), Унвер Сел (Турция), Михаил Лаурук (Румъния), Фабрис Сорлин (Франция).

 

Каним представители на медиите да отразят събитията.

 

***

 

Програма

Програмата на Събора на 16 септември:

09:00 – 10:00 ч. Паметник на свободата на връх „Шипка“. Заупокойна молитва

13:00 – 14:00 ч. Местност „Паниците“. Представяне на официалните гости и откриване на Събора

10:00 – 13:00; 14:00 – 16:00 ч. Местност „Паниците“. Културна програма

За доброто настроение на участниците ще се грижат братя Аргирови и Росица Кирилова.

 

Програмата на пресконференцията на 17 септември:

11:00 – 13:00 ч. – пресконференция в БТА „Предизвикателствата пред българското и международното русофилство“.

 

Информация за Международното движение на русофилите:

Международното движение на русофилите (МДР) бе учредено на 14 март 2023 г. в Москва от над 80 представители на 40 страни от Европа, Азия, Африка, Южна и Северна Америка, които подписаха Манифест на движението.

error: Съдържанието ни е авторско!