XVI Церемония „Съотечественик на годината“ и XXIII Събор на руските съотечественици в България

КСОРС на България, Федерация „Съюз на съотечествениците” и Национално сдружение „Заедно с Русия” на 17 юни т.г. проведоха в София XVI-та церемония „Съотечественик на годината“ и XXIII-ти Събор на руските съотечественици. Събитията бяха организирани със съдействието на Правителствената комисия за съотечествениците в чужбина и Посолството на Руската федерация в България. Над 400 руски съотечественици и приятели от България от 32 български града взеха участие в мащабните прояви.

Официални гости на церемонията бяха шарже д’афер на Русия в България Валентин Солодкин, предстоятелят на Подворието на Руската църква в София архимандрит Васиан, ръководителят на представителството на Россотрудничество Тимур Дудаев, ръководителят на „Дома на Москва“ в София Борис Громов, председателят на Координационния съвет „България-Русия“, председател на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова,

зам.-председателят на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД Николай Томов, главеният секретар на Федерацията за приятелство Боряна Илиева, Председателят на Национално сдружение „Заедно с Русия” Димитър Димитров, зам.-председателят на Национално Движение Русофили Владимир Чучуев,

главният секретар на Национално Движение Русофили Кристина Иванова,

ветерани от Великата отечествена война и др.

Церемонията бе водена от председателя на Руски клуб „Встреча” (Перник) Любов Сосновская и председателя на Младежката организация на Федерация „Съюз на съотечествениците” Егор Глазунов.

Церемонията започна със спектакъл „Златни кубета“, който представиха членове на руския клуб „Черноморска лига“ (Несебър).

Марина Дадикозян, председател на Координационния съвет на организациите на руските съотечественици в България, приветства участниците от различни градове на България и обяви XVI церемония „Съотечественник на годината“ за открита.

Химните на България и Русия бяха изпълнени от председателя на Руския културно-информационен клуб (Благоевград) Виктория Богданская.

Официалните гости приветстваха участниците в мероприятията.

На церемонията бяха наградени едни от най-заслужилите руски съотечественици, живеещи в България, с особен принос в различни области на обществения, културен и обществен живот на руската диаспора в България. Награди бяха връчени и на българи, които най-активно взаимодействат с организациите на съотечествениците в България.

Наградите на победителите бяха връчени от Шарже д’афер на Русия в България Валентин Солодкин и председателя на КСОРС в България Марина Дадикозян.

Титлата „Съотечественик на 2023 г.“ за особен принос в обществената дейност на руските сънародници в България получи членът на Руски клуб „Восход“ (Плевен) Ирина Иванова.

На церемонията бяха връчени наградите на Правителствената комисия за руските сънародници зад граница: Почетният знак на съотечественик беше връчен на председателя на Руския клуб гр. Русе Мавлюха Станчева, почетни грамоти на ПКДСР получиха председателят на Руски клуб „Видин 2002“ (Видин) Светлана Василева и състезателката на Руски клуб „Надежда“ (Димитровград) Евгения Бушева.

Почетен знак на Координационния съвет на руските съотечественици в България „За особен принос в развитието и укрепването на руско – българските отношения и активно популяризиране на дейността на руските съотечественици в България” получиха Андриан Атанасов (Пазарджик), Олег Стоилов (Стара Загора), Наташа Колева (Севлиево).

Със специални награди „За особен принос в съхраняването и популяризирането на руския език в България“ бяха удостоени Евгения Ефименко (Варна) и Нина Чендева (Шумен).

Специална награда „За особен принос в обществената дейност на руските съотечественици в България“ получиха Татяна Пухлева (Русе), Олга Иванова (Бургас), Галина Бояджиева (София), Анна Костина (Варна).

Специални награди „За особен принос в укрепването на историческите връзки между България и Русия“ бяха връчени на Александра Йорданова (Дупница), Ирина Запрянова (Хасково) и Младен Иванов (София).

Специална награда „За особен принос в популяризирането на руската култура в България“  Ели Григорова (Пловдив), Владимир Терещук (Сливен), Николай Цыплаков (Сливен), Олга Петрова (Благоевград), Надежда Иванова (Стара Загора), Лев Супран (Варна).

Специалната награда „Горещо сърце” бе присъдена на Нина Николицева (Плевен), Вера Сизова (Бургас), Димитър Георгиев (Добрич), Фаня Шамилова (Пазарджик), Елена Сафонова (Шумен), Анна Митева (Перник), Анастасия Чугайнова (Варна).

Специална награда „За милосърдие и душевна щедрост” получиха Величка Точева (Петрич), Надежда Орлова (Ловеч) и Нина Губина (Самоков).

Със специална награда „За особен принос в изучаването, опазването и развитието на руското научно, духовно и културно наследство в България” бяха удостоени Янина Алексеева (София) и Татяна Орехова (Перник).

Специални награди „За особен принос в развитието на младежкото движение на руските сънародници в България“ получиха членове на младежки организации от различни градове на България Калина Гергинова (Дупница), Стефан Стефанов (Плевен), Златомир Дьовленски (Пловдив), Елица Атанасова ( Добрич).

Почетни грамоти на КСОРС на България и Национално сдружение „Заедно с Русия“ бяха връчени за съхраняване на историческата памет на зам.-председателя на Национално Движение Русофили Владимир Чучуев,

на председателя на Съвета на ветераните от Великата Отечествена война в гр. България Игор Николаевич Завялов, ръководителя на отдела на РКИЦ София Коста Пеев, председателя на Съюза на русофилите в България Максим Суворов.

Наградата на Национално Движение Русофили получи председателят на Руски клуб „Единство“ (Търговище) Татяна Нешева.

Наградата на Федерацията за приятелство с народите на Русия и страните от ОНД бе връчена на заместник-председателя на Руски клуб „Единство 2019” (Петрич) Татяна Йовчева.

Церемонията завърши с обща снимка на всички наградени.

XXIII Събор на руските сънародници продължи празничните прояви. Бурни аплодисменти получиха председателите на руските клубове от различни градове на България, които бяха поканени на сцената от председателя на КСОРС в България Марина Дадикозян, като им благодари за всеотдайността, ентусиазма и безкористната работа в полза на Русия и България.

Имаше много поздравления, подаръци, песни, състезания и танци.

Мащабните прояви на руските съотечественици в България, както винаги, се превърнаха в истински празник на единството и надеждите за укрепване на връзките между Русия и България.

Източник:

https://vseruss.com/novosti/evropa-3/XVI-Tseremoniya-Sootechestvennik-goda-i-XXIII-Slet-rossijskih-sootechestvennikov-v-Bolgarii-80428

error: Съдържанието ни е авторско!